5 verzekeringen die je als (gemiddelde) student niet nodig hebt

5 verzekeringen die je als (gemiddelde) student niet nodig hebt

5 april 2017 Uit Door admin

Verzekeringen, verzekeringen nog meer verzekeringen. Het lijkt er soms op dat we in Nederland met niets anders bezig zijn dan ons aan alle kanten indekken tegen alle soorten risico. Ben je bang dat je aftandse laptop wordt gestolen? Neem dan een diefstalverzekering. Ben je bang dat één van die drie bezoekers per maand je gammele eettafel van Marktplaats per ongeluk bekrast? Neem dan een inboedelverzekering. Altijd al angst gehad voor gaatjes bij de tandarts? Neem dan een tandartsverzekering. Allemaal vast heel belangrijk. Maar dan moet je natuurlijk wel iets van waarde hebben om te verzekeren.

Inboedelverzekering

En dat is nu juist waar het vaak aan schort bij studenten. Waarom zou je een verzekering afsluiten als je eigenlijk niets van waarde hebt om te verzekeren? Neem bijvoorbeeld de inboedelverzekering. Verplicht bij veel verhuurders als je op kamers gaat. In wezen is dit natuurlijk grote onzin. Er is tegenwoordig geen student te vinden die zijn kamer van tien vierkante meter vult met dure design meubels en stoelen van Jan de Bouvrie. Die worden allemaal voor een habbekrats via internet gekocht. Het idee alleen al om deze spullen te verzekeren is te gek voor woorden. Inboedelverzekering? Niet doen. Tenzij je natuurlijk wel een liefhebber bent van dure designmeubels.

Aanvullende zorgverzekering

Ook bij de aanvullende zorgverzekering geven veel studenten veels te veel geld uit. Onnodig veel. Tenzij je een zeldzame ziekte hebt, of last van smetvrees is het in principe niet nodig om ook maar een euro meer uit te geven dan strikt noodzakelijk. In de standaard basisverzekering zitten alle belangrijke dingen inbegrepen die je nodig hebt mocht je spontaan worden geschept op het zebrapad, of als je jezelf overmatig verslikt tijdens een avondje feesten. Aanvullende verzekeringen zijn normaal gesproken niet nodig. Tenzij je natuurlijk wel behoefte hebt aan aanvullende kraamzorg of een paar extra sessies fysiotherapie.

Tandartsverzekering

Hetzelfde geld voor de tandarts. Veel mensen weten het niet, maar de overheid stelt sinds een aantal jaar de tarieven vast die een tandarts mag vragen voor zijn of haar diensten. Dat houdt in dat als je onverzekerd een standaard controle laat uitvoeren bij de tandarts je zelden of nooit meer kwijt bent dan zo`n dertig euro. Heb je gaatjes dan kost het een paar tientjes extra per gaatje. Natuurlijk hou je dat geld liever in je eigen zak, maar zet je het af tegen de kosten van een tandartsverzekering dan is het een prima investering.

Opstalverzekering en reisverzekering

Andere verzekeringen waar je weinig tot niets aan hebt zijn bijvoorbeeld een opstalverzekering. In principe hebben vrijwel alle verhuurder van een kamer deze al. Waarom zou je er dan zelf ook nog eentje aanschaffen? Ook reisverzekeringen zijn vaak overmatig duur. Als je niet meer dan één keer per jaar reist dan is het veel voordeliger om deze los bij te boeken. Of laat het gewoon helemaal zitten als je niet van plan bent om veel kostbare spullen mee te nemen. In tegenstelling tot veel wilde verhalen raken koffers zelden tot nooit zoek. Helemaal niet als je gewoon naar Frankrijk op vakantie gaat.