8 bespaartips voor de slimme student: minder energie- én geldverspilling

8 bespaartips voor de slimme student: minder energie- én geldverspilling

21 april 2015 Uit Door admin

Het leven van een student is er vaak één van uitersten: veel stappen, weinig slapen, veel studeren, weinig geld, veel slapen, weinig huishoudelijke klusjes en ga zo maar door. Inherent aan deze levensstijl is ook dat er onnodig veel geld wordt verkwist aan energie. Zonde, want een student bereidt zich op alle mogelijke manieren voor op de maatschappij en daar hoort in deze tijd ook een bewuste kijk op het milieu en je eigen invloed daarop en op je portemonnee bij! Loop met ons mee een rondje door je studentenhuis of –kamer en zie in die paar stappen hoe jij kunt besparen:

 

Elektra

1. Zet alle elektra uit. Altijd. Je wilt niet weten hoeveel geld er verloren gaat aan apparaten in de stand-bymodus of aan opladers die ongebruikt dagenlang in het stopcontact blijven steken.

2. Ben je wat lui aangelegd? Gebruik dan een stekkerdoos voor meerdere apparaten tegelijk. Apparaten met een adapter of transformator verbruiken namelijk ook veel energie als ze uit of stand-by staan. Met één knop bedien je zo meerdere apparaten tegelijk en ga je sluipverbruik merkbaar tegen.

 

Lucht

3. Ventileer je kamer, appartement of etage goed: frisse, droge lucht is eenvoudiger te verwarmen dan vochtige lucht.

4. Zet je verwarming eens bewust een stand lager. Of twee. Vooral met het volgende feit in je achterhoofd: elke stand lager, betekent een verlaging van 7% op je eindafrekening!

 

Koelen

barrywater1

5. Zorg dat de koelkast vol is. Dit in tegenstelling tot de werkelijkheid in de meeste studentenhuizen. Het kost namelijk veel minder energie om een volle koelkast te koelen. Leg er desnoods lege flessen gevuld met water in om de koelkast te vullen. Handige voorraad én zo verbruikt de koelkast dus minder energie.

6. In het gemiddelde studentenhuis zal de vriezer waarschijnlijk niet keurig aan kant zijn, dat wil zeggen netjes ontdooid, zonder dikke ijslaag en soepel openschuivende laden. Integendeel. Maar weet tegelijkertijd dat voor elke 2 mm ijslaag, het energieverbruik van de vriezer met 10% stijgt. Dus meet deze laag maar eens met twee vingers in plaats van de schuimkraag van een blonde rakker!

 

Licht

 7. Vervang alle gloeilampen door spaarlampen. Voor spaarlampen is 6 keer minder elektriciteit nodig en ze gaan 10 keer zo lang mee. Geen lastige keuze dus.

cfl-vs-incandescent-black

 

 

 

 

Bij de bron aanpakken

8. Tot slot de tip waar je financieel de grootste besparing mee kunt bereiken: ga op onderzoek uit als collectief! Kijk of jullie als studentenhuis wel bij de meest voordelige energieleverancier een contract hebt lopen. En zorg dat je een vinger in de pap krijgt als het gaat om de energierekening en dat alle kosten inzichtelijk zijn. Op deze manier bespaar heel eenvoudig honderden euro’s per jaar die je vast aan leuke bezigheden kunt besteden dan aan energie.