8 Mogelijkheden van Virtual Reality

8 Mogelijkheden van Virtual Reality

9 maart 2016 Uit Door admin

Virtual Reality, oftewel VR. De nieuwste Samsung Galaxy, de S7, wordt bij T-Mobile gepromoot samen met Gear VR. Hiermee wordt je smartphone opeens omgetoverd in een 3D apparaat waarmee het lijkt alsof je je echt in een andere wereld bevindt. Klinkt futuristisch, maar wat kun je hier nu eigenlijk mee? Hierbij 8 mogelijkheden:

1. GAMES

De meest logische én meest besproken toepassingen van VR waardoor je voor je gevoel echt in je game zit. Momenteel zijn er tientallen VR games beschikbaar die een goed beeld geven van de potentie van Virtual Reality.

2.FILMS

Naast games zijn films een voor de hand liggende toepassing. Zelf de stranden van Omaha Beach bestormen is natuurlijk een ervaring die vele malen intenser is dan het slachtveld vanuit de veiligheid van je veilige huiskamer meemaken. Voordat deze ietwat beangstigende ervaring werkelijkheid kan worden, dienen films wel zo opgenomen te worden dat je 360 graden in het rond kan kijken.

3.VAKANTIE

De volgende stap in het boeken van een vakantie: het eerst zelf bezoeken van je bestemming. Bekijk je hotelkamer, het dichtstbijzijnde stadje en loop tussen de inheemse bevolking op de lokale markt. Of ski alvast van die zwarte piste af!

4. STUDIE

Niet langer met tienduizend man in een saai hoorcollege maar thuis, vanuit je luie stoel, het oeverloze gelul van je professor aanhoren. Een droom voor iedere student. Deze toepassing is echter het topje van de ijsberg. Virtual Reality maakt het tevens mogelijk binnen in een vliegtuig te zitten, een hersenoperatie bij te wonen of te leren of over kernenergie zonder gevaar.

5. ARCHITECTUUR

Het ontwerpen van je droomhuis gebeurt tegenwoordig eerst op papier om vervolgens het geheel met behulp van een 3D programma uit te werken. Hiermee kun je reeds een blik werpen in je toekomstige huis via de PC. Met Virtual Reality kun je echter het huis daadwerkelijk doorwandelen en elk hoekje en gaatje bekijken.

6. OORLOG VOEREN

Oorlogen voeren is veelal al verschoven naar het digitale slachtveld. Niet langer stormen we in grote getalen op elkaar af of beschieten wij anderen vanuit loopgraven. Oorlog is vandaag de dag mogelijk met enkel één druk op de knop. Zo wordt de virtuele bril al gebruikt door het Noorse leger om tanks te besturen. Momenteel zit de bestuurder nog in de tank, maar in de toekomst kan de machine vanaf een externe locatie worden bestuurd net zoals een drone. Hierin schuilt ook een risico, het overhalen van een trekker in een digitale omgeving doet men sneller dan wanneer je de vijand (of burger) in de ogen kijkt.

7. POST TRAUMATISCHE STRESS BEHANDELEN

Naast het voeren van oorlog is Virtual Reality ook geschikt om de gevolgen ervan te behandelen. Veel soldaten die terugkomen van een missie waarbij zij iets traumatisch hebben ervaren krijgen te maken met PTS (post traumatische stress). Met behulp van een virtuele wereld kunnen soldaten straks terugkeren naar het oorlogsgebied om zo hun angsten te overwinnen.

8. ANGSTEN OVERWINNEN

Elk mens kent angsten. Zij het voor situaties zoals hoge gebouwen of drukke pleinen of voor dieren zoals spinnen of honden. Met VR kun je virtuele situaties schetsen die levensecht zijn. Wie herinnert zich niet de schijterige Matthijs van Nieuwkerk die met de VR bril een rit in de achtbaan maakte?

Dit is een goede methode om mensen in een angstige situatie te plaatsen zonder hen daadwerkelijk in gevaar te brengen. Zo kunnen mensen hun angst voor hoogtes overwinnen door stap voor stap de Eiffeltoren te ‘beklimmen’. Of geconfronteerd worden met steeds grotere honden om hun angsten voor de mens zijn beste vriend te overkomen.

Waar zou jij een Virtual Reality bril graag voor gebruiken?

Foto: VR-expert.nl