9 tips om beter te studeren

9 tips om beter te studeren

5 maart 2017 Uit Door admin

Studeren is helaas niet altijd feest. Je zult toch echt regelmatig de boeken open moeten doen en aan de slag moeten om dat tentamen te halen. Hoe doe je dat zo efficiënt mogelijk? Hierbij 9 tips om beter te studeren:

 Tip 1: Regelmaat

Als je elke dag op hetzelfde tijdstip studeert, help dat jouw hersenen op er op voorbereid te zijn. Studeer bijvoorbeeld elke ochtend 2 uur en elke middag 4 uur en plan niets anders op deze tijden. Het is verder belangrijk dat je omgeving dit weet zodat ze je niet storen en in de verleiding brengen.

Tip 2: Rust in je hoofd

Studeren gaat veel beter als je rust in je hoofd hebt. Zorg er dus voor dat je ontspannen bent en voorkom stress. Voor de eens helpt het om regelmatig buiten te bewegen, voor de anders is dat ’s avonds wat leuks doen. En sommigen mensen hebben baat bij yoga of  ademhalingsoefeningen.

Tip 3: Fit zijn

Een gezonde geest in een gezond lichaam, een waarheid als een koe. Sport, beweeg, wandel en zorg dat je fysiek in optimale conditie bent. Dan ben je niet alleen fysiek minder moe, maar ook het uithoudingsvermogen van je hersenen neemt toe. Probeer ook veel te lachen. En zorg voor voldoende slaap. Slapen zorgt ervoor dat je brein een opnamestop heeft en de bestaande informatie een plekje kan geven. Mensen die onvoldoende slapen, presteren minder.

 Tip 4: Eet gezond

Gezond eten voor je geheugen betekent: vette vis die veel omega 3 vetten bevat zoals zalm. Deze vetten helpen je hersenen. Veel broccoli en groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie. Voedingsmiddelen vol foliumzuur zijn ook prima voor je geheugen, denk aan erwten en linzen. Dierlijke producten zoals vlees(waren), eieren en zuivel vanwege Vitamine B12. En dat is weer goed voor het geheugen, concentratievermogen en de gemoedstoestand.

Eet liever geen verzadigde vetten en suikers (dus geen chips en frisdrank) als je gaat leren. Zorg dat je voldoende eet maar niet teveel. Een volle maag gebruikt veel zuurstof, wat ten koste gaat van je hersenen. Drink voldoende water.

 Tip 5: Leer op verschillende manieren

Leer met behulp van verschillende media, bijvoorbeeld lezen (papier, tablet, computer), luisteren (podcast, audioboek, hardop lezen) en zien (youtube).

 Tip 6: Studeer samen

Weinig mensen weten hoe stimulerend het is om samen te studeren. Het vormt een enorme stimulans doordat je een ‘soulmate’ hebt die in hetzelfde schuitje zit. En je helpt elkaar met het voorkomen van het toegeven aan allerlei verleidingen. Zoals je mobiel, tv, gamen of de kroeg. Na afloop jezelf belonen door samen wat leuks te doen werkt trouwens ook goed.

Tip 7: Herhaal en herhaal

Klinkt wellicht overbodig, maar zonder herhaling leren we nu eenmaal niet. Spreid deze herhaling altijd over meerdere dagen uit en blijf herhalen totdat je niet meer hapert. Weet je iets niet meer, herhaal dan het geheel.

Tip 8: Gebruik een vaste studieplek

Gebruik een vaste plek om te studeren. Dit zorgt voor regelmaat. En zorg voor rust en voorkom afleiding. Dus geen schreeuwende posters, gadgets, spelcomputers, en dergelijke. Zet bij voorkeur een raam open, zodat er meer zuurstof beschikbaar is en zorg dat de temperatuur niet te hoog is. Zorg dat je altijd leert op een zeer lichte plek, liefst met veel direct daglicht. Het kan helpen door niet thuis te studeren maar in de bieb, zodat je niet in de verleiding wordt gebracht iets anders te gaan doen dan studeren.

Tip 9: Leer de stof aan een ander

Niets is beter om iets te begrijpen en te onthouden dan het uit te leggen aan een ander. Liefst aan iemand die het onderwerp niet kent. Neem iemand uit je familie en kenniskring en leg uit wat je geleerd hebt. Als zij vragen stellen en vervolgens de antwoorden begrijpen, dan heb je de stof goed geleerd.