Alle autokosten op een rij

Alle autokosten op een rij

22 juni 2018 Uit Door admin

Een auto bezitten geeft een groot gevoel van vrijheid. De wetenschap dat je kunt gaan en staan waar je wilt, daar kan niets tegen op.  Maar, zoals bij de meeste mooie dingen hangt ook aan het bezit van een auto een prijskaartje. Niet onbelangrijk om rekening mee te houden als arme student. Maar over welke kosten hebben we het dan? En is het mogelijk daar op te besparen?

Aanschafkosten

De grootste en duidelijkste kostenpost is de aanschaf van de auto. Een auto kopen hoeft op zich niet duur te zijn. Soms zie je al auto’s onder de 1000 euro die er op de foto’s goed uitzien. Zo lijkt auto rijden goedkoop. Maar een goedkope auto hoeft niet persé gelijk te staan aan een goede koop. Je doet er dan ook goed aan om bij de aanschaf van een auto iemand mee te nemen die veel kennis van auto’s heeft. Zodat je goedkope auto geen bodemloze put blijkt te zijn.

Verkijk je verder ook niet op de bijkomende kosten van een auto. De auto zelf is slechts een eenmalige kostenpost maar welke kosten komen er nog bij? We maken hierbij onderscheid tussen vaste kosten en variabele kosten. De vaste kosten maak je sowieso, of je de auto nu vaak gebruikt of niet. De variabele kosten hangen af van je auto gebruik.

Vaste kosten

Dit zijn terugkerende kosten waar je domweg niet onderuit komt.

Autoverzekering

Je auto verzekeren is wettelijk verplicht. Althans, een WA-verzekering is verplicht. Als je geen gloednieuwe auto gekocht hebt is alleen een WA verzekering in principe voldoende. Een WA verzekering dekt alleen de schade die jij veroorzaakt bij anderen. Als je alleen deze verzekering afsluit neem je wel het risico dat je geen vergoeding krijgt als je zelf een paaltje raakt Voor ervaren rijders is zo’n verzekering niet zo duur maar voor beginnende rijders (wat studenten nu eenmaal vaak zijn) die veel in de stad rijden, kan de premie wel heel hoog zijn, omdat verzekeringsmaatschappijen er van uitgaan dat studenten door onervarenheid een grotere kans op schade hebben. De verschillen in premie kunnen groot zijn tussen maatschappijen dus het is de moeite waarde dit goed te vergelijken.

Wegenbelasting

Naast het afsluiten van een autoverzekering, ben je in Nederland ook verplicht wegenbelasting te betalen. Dit is een vast bedrag per maand, ongeacht hoeveel kilometers je rijdt. De hoeveelheid wegenbelasting die je moet betalen, wordt grotendeels bepaald door waar je woont, het gewicht van je auto en hoe zuinig deze rijdt. Een lichte, zuinige auto is dus voordeliger dan een zware, slurpende wagen. Houdt hierbij rekening met de aanschaf.  Het bedrag aan wegenbelasting voor de auto van je keuze kun je vinden op de website van de belastingdienst.

APK keuring

Het is verplicht jaarlijkse je auto APK te laten keuren. Hierbij wordt gekeken of je auto nog veilig genoeg is om  mee de weg op te gaan. Een APK keuring zelf is meestal niet duur, vaak een paar tientjes. En als je de APK keuring combineert met een onderhoudsbeurt is de APK keuring zelf vaak gratis.

Variabele kosten

Deze kosten hangen grotendeels er van af hoe vaak je je auto gebruikt.

Brandstofkosten

Eén van je grootste kostenposten als automobilist is de benzine. Hier kun je wel op besparen door zuinig te rijden. En door niet op de snelweg te tanken maar bij onbemande pompen.

Onderhoud & reparatiekosten

Het is niet verplicht om onderhoud aan je auto te laten plegen. Maar jaarlijks een kleine of grote beurt is wel aan te raden, al is het maar voor je eigen veiligheid. Hoe vaker je je auto gebruikt, hoe groter de kans dat er iets stuk gaat. Ook als je kiest voor een oudere auto zal je over het algemeen wat meer geld kwijt zijn aan reparaties. Je kunt besparen op deze kosten door, als je handig bent, zelf een aantal zaken te doen. Dan bespaar je op het uurloon. Onderdelen kun je ook goedkoper inkopen via onderdelenzoeker.nl. Hier kun je onderdelen voor populaire studentenauto’s vinden zoals Peugeot, Renault, Toyota en Volkswagen onderdelen. Als je zelf klust, let er wel op dat je auto veilig blijft.