Alles over stage lopen

Het doel van een stage is voornamelijk om jou kennis te laten maken met het werken binnen organisaties en de praktijk. Door middel van een stage kan je erachter komen wat je met je studie wil. Ook zorgt een stage voor de verdere ontwikkeling van sociale en communicatieve vaardigheden en leer je hoe het is om te werken in een team. Tenslotte maak je kennis met de omstandigheden zoals deze in arbeidssituaties voorkomen (zoals organisatieprincipes, gezagsverhoudingen en bedrijfsfilosofieën).

Van sommige opleidingen is stage lopen een verplicht onderdeel, van andere opleidingen niet. Als je stage wilt of moet lopen, waar ga je dan stage lopen? En hoe kom je aan een stage? Blijf je in Nederland of kies je voor een stage in het buitenland? Je vindt het op deze pagina.

Hoe kom je aan een stage?

Laten we bij het begin beginnen: je gaat een stage zoeken. Het is belangrijk om te weten naar wat voor stagesoort je op zoek bent. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld een snuffelstage, meewerkstage of een afstudeerstage. Daarnaast is een belangrijke afweging die je moet maken: waar ga ik stage lopen? Als je weet wat voor stage je zoekt en waar, ben je toe aan de volgende stap: solliciteren.

Stage zoeken

Vergroot je kans op een stage door op tijd te beginnen met zoeken en solliciteer op meerdere vacatures tegelijk. Een stage zoeken kan op verschillende manieren:

  • Bekende bedrijven waar je graag stage zou willen lopen kun je direct benaderen. Hou er rekening mee dat bekende bedrijven vaak veel sollicitaties binnenkrijgen
  • Kijk op stagevacaturesites zoals Stageplaza.nl.
  • Tot slot kun je ook nog zoeken via sociale media. Bekijk bedrijfspagina’s op Facebook, LinkedIn of zoek op Twitter

Solliciteren naar een stage

Je hebt een stage naar je zin gevonden dus nu is het solliciteren. Hiervoor stel je je CV op,  schrijf je een motivatiebrief en ga je op sollicitatiegesprek.

CV

Je CV is je persoonlijke visitekaartje. Zorg er dus voor dat je CV verzorgd en professioneel eruit ziet.

  • Heb je weinig tot geen relevante werkervaring? Vermeld op je CV welke schoolprojecten of schoolopdrachten je hebt gedaan en welke functie je had binnen de projectgroep
  • Controleer op taalfouten, incompleetheid en opmaak. Dit zijn volgens stagebedrijven de meest voorkomende fouten in CV’s

Meer weten? Je vindt hier meer over het schrijven van een CV op MijnStudentenleven.

Motivatiebrief

Een motivatiebrief moet de werkgever overtuigen en nieuwsgierig maken. Het doel van een motivatiebrief is om uitgenodigd te worden voor een sollictatiegesprek.

  • Schrijf een originele brief waarin jouw eigenschappen overeenkomen met die van de vacature
  • Waarom ben jij zo onderscheidend in vergelijking met andere sollicitanten?

Wil je meer weten omtrent een motivatiebrief? Bekijk hier motivatiebrief voorbeelden.

Sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek heeft als doel elkaar beter te leren kennen. Belangrijke punten omtrent een sollicitatiegesprek zijn:

  • Verdiep je van te voren in de onderneming om vragen te kunnen beantwoorden
  • Neem een lichaamshouding aan die belangstelling uitstraalt
  • Bedenk van te voren een aantal vragen die je wilt stellen tijdens het gesprek om je interesse te laten bljiken in de onderneming

De eerste indruk van jouw karakter is voor bedrijven het belangrijkste. Bereid het gesprek goed voor en toon je enthousiasme! Bekijk hier meer sollicitatiegesprek tips en veel voorkomende vragen.

Als de werkgever jou de stage aanbiedt, is de volgende stap dat je werkgever je een stagecontract geeft. Lees dit contract goed door en kijk of alles erin staat. Zo kom je tijdens de stage niet voor verassingen te staan. Vraag ook altijd naar de huisregels van het bedrijf. Zo voorkom je problemen tijdens je stage. Wanneer alles is geregeld, kan je gaan beginnen!