Besparen op energie als student: hoe moet het?

Besparen op energie als student: hoe moet het?

8 november 2017 Uit Door admin

Energie besparen is misschien niet iets waar je je als student veel mee bezighoudt. Toch is er geen reden om als student geen maatregelen te treffen om bij te dragen aan het milieu – en tegelijkertijd heel wat geld te besparen. De meeste studenten hebben immers weinig te besteden, en juist daarom helpen alle kleine beetjes als het gaat om besparen. Hoe je nu kan besparen op energie als student (bijvoorbeeld als je op een studentenkamer zit), is een vraag waarop het antwoord eigenlijk niet zo ingewikkeld is, maar wel vaak onderschat wordt!


Besparen op energiekosten als student

Met een aantal kleine, gemakkelijke aanpassingen kun je al gemakkelijk veel besparen op je energiekosten. Kleine moeite, maar een stuk beter voor het milieu én je bankrekening. De volgende drie energiebesparende maatregelen kunnen een groot verschil maken:


1. Laat gewoon geen lichten branden

Het klinkt misschien als een banale tip, maar de lichten uitdoen in ruimtes waar je niet bent is een eerste stap in de richting van een lagere energierekening. Hoewel het wel of niet branden van een lamp gedurende twee minuten op zich niet zoveel zal uitmaken, is dat wel zo als je die ene lamp in een maand tijd twee uur langer brandt. Alle beetjes helpen, dus verlicht enkel de kamer die je op dat moment gebruikt!


2. Zorg voor veel natuurlijk licht op de studentenkamer

Ten tweede, en eigenlijk als verlengstuk op de vorige tip, kun je ook gewoon kiezen voor een studentenkamer waar veel natuurlijk licht binnenvalt, bijvoorbeeld een kamer met veel ramen. Niet enkel is natuurlijk zonlicht veel aangenamer om in te studeren, je kunt er ook heel wat mee besparen op de lange termijn. 

Zolang je immers zonlicht gebruikt bij je dagelijkse handelingen op de kamer, hoef je geen extra verlichting aan te zetten – en dat helpt ongetwijfeld bij het besparen van energie. Alweer een kleine maatregel, maar wel één die een groot financieel voordeel kan hebben op de lange termijn.


3. Energie vergelijken voor meer besparingen

Tenslotte kan je zelfs als student op zoek gaan naar een energieleverancier die het beste bij je prioriteiten past. Ga je daarbij voor een leverancier van groene energie, dan bespaar je niet enkel geld, maar draag je ook nog eens bij aan het milieu. Door energie vergelijken via een vergelijkingssite vind je gemakkelijk de goedkoopste en beste energieleverancier voor jou. Sommige energieleveranciers bieden ook handige energie-apps aan. Hiermee heb je niet enkel meer inzicht in je energieverbruik en je kosten, je kan er ook eenvoudiger maatregelen door nemen die je zullen helpen nog méér te besparen.