Erop los stokende student schaadt milieu en portemonnee

10 november 2014 Uit Door admin

Studenten op kamers verbruiken vaak meer energie dan noodzakelijk, en dat is slecht voor het milieu én hun portemonnee. Uit cijfers van onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat een student op jaarbasis gemiddeld zo’n 270 euro aan gas en water verbruikt. Bij het onderzoek is uitgegaan van een gemiddeld studentenhuis met een kamer van 16 vierkante meter en een gemeenschappelijke woonruimte. Het bedrag is onnodig hoog, meent woordvoerster Marlon Mintjes van Milieu Centraal. “Het probleem is dat studenten niet bepaald gestimuleerd worden om energiezuiniger te gaan leven. Vaak betalen ze een all in-huurprijs, waardoor ze de kosten van een extra lange douchebeurt niet meteen terugzien.”

Een deel van de extra kosten die studenten maken is inherent aan hun levensstijl en daardoor niet te voorkomen. De verschillende bewoners van een studentenhuis leiden namelijk allemaal hun eigen leventje, waardoor apparaten meerdere keren per dag worden gebruikt. Zo is de trommel vaak niet vol bij het wassen en koken de studenten afzonderlijk van elkaar. “Maar een minuutje korter douchen of de verwarming wat lager draaien kost geen extra moeite”, aldus Mintjes. Daarnaast zouden verhuurders meer moeten investeren in de vaak verouderde woningen. “Vooral op het gebied van isolatie lopen studentenhuizen fors achter op koopwoningen.”

Remco de Maaijer, Manager Strategie bij de Stichting Studentenhuisvesting (SSH) dat 19.000 kamers en woningen in Nederland verhuurt aan studenten, erkent dat hier een taak ligt voor verhuurders. “We knappen op wat we kunnen en hebben ook al veel gedaan, maar het kost natuurlijk veel tijd en geld. Niettemin zijn we ons bewust van de stappen die we daarin moeten maken. “Volgens Maaijer zouden studenten ook zelf moeten nadenken bij hun energieverbruik. ” Bij SSH hebben we in het verleden wedstrijden georganiseerd tussen studentenhuizen, waarbij het ging om welk huis het meest kon beknibbelen op de energierekening. We namen enorme besparingen waar, soms zelfs tot 50% van de gebruikelijke kosten. In het dagelijks leven ligt de focus echter minder op het milieu. Studenten vinden het blijkbaar moeilijk om uit zichzelf bewuster te gaan leven.”

Maaijer denkt dat het relatief hoge energieverbruik vooral komt door de gedeelde voorzieningen in studentenhuizen. “Het is aanlokkelijk om je raam open te laten en je verwarming omhoog te draaien als je weet dat de rekening met vijf anderen wordt gedeeld.” Iedere student aansluiten op zijn of haar eigen verwarmingsinstallatie haalt evenwel niets uit, zegt hij. “Het delen van voorzieningen scheelt enorm in de kosten en is beter voor het milieu. Dé oplossing voor het energieverbruik, dat ook in de huidige situatie hoger is dan noodzakelijk, zullen we elders moeten zoeken. We weten dat het scherper kan, maar het ei van Columbus is helaas nog niet gevonden.”

Bron: metronieuws

Meer over energiekosten en studenten lees je hier