Kenmerken soa

17 januari 2014 Uit Door admin

Hoe weet je dat je een soa hebt?

Heb je één van de hieronder beschreven klachten? Kijk dan even op de website soatest.nl om te controleren of een soa-test zin heeft. Heb je geen last van één van de kenmerken, maar denk je toch (mogelijk) een sexueel overdraagbare aandoening te hebben opgelopen, laat je dan testen bij de huisarts, of anoniem, bij een soa-centrum. Het kan zijn dat je een soa hebt, zonder dat je hier iets van merkt.

Voorkomende klachten

  • Afscheiding of pus uit penis, vagina of anus. Bij vrouwen is de afscheiding vaak meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn en anders ruiken; Een branderig gevoel, geïrriteerdheid, pijn bij of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen; Zweertjes, wratjes, blaasjes op de penis, vagina, anus of mond; Jeuk in het schaamhaar, aan de eikel, schaamlippen of anus; Gezwollen klieren in de liezen; Pijn in een of beide (bij-)ballen; Pijn in de onderbuik; Pijn bij het vrijen; Onregelmatig of abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruatieperioden in. Deze klachten kunnen echter ook symptomen zijn van andere ziekten.

Er zijn meerdere middelen te bestellen om van de meest gemakkelijke soa’s af te komen. Kijk bijvoorbeeld eens bij condoom.nlof dokteronline.com voor de basisproducten. Uiteraard is het verstandig een arts te raadplegen, mochten kenmerken zich voor blijven doen.

Soa test

Twijfel je of je een soa hebt, test het dan! Dat kan bij de huisarts of bij een soa-centrum. De huisarts kan ook doorverwijzen naar een soa-centrum, dermatoloog of een gynaecoloog. Het duurt ongeveer twee weken voordat je de uitslag van een soa test krijgt.

Een soa test bij de huisarts is gratis, dit valt namelijk onder de basisverzekering. Eventueel (laboratorium)onderzoek en onderzoek in een polikliniek of sexualiteitscentrum moet je wel zelf betalen, tenzij je een aanvullende zorgverzekering hiervoor hebt.

Elke arts heeft beroepsgeheim en mag dus niets over jouw eventuele aandoening vertellen aan anderen.

Andere artikelen over studenten en gezondheid:

Aids & hivalcoholbehandeling van aidscondoomsdrugskenmerken soasoa & studentensport.