Haal een luchtbed in huis voor vakantie en voor vrienden

Haal een luchtbed in huis voor vakantie en voor vrienden

26 april 2017 Uit Door admin
Een luchtbed kopen kan meerdere redenen hebben. Uiteraard is het luchtbed onmisbaar als je gaat kamperen. Zeker in een tent heb je toch een lekkere slaapplaats nodig. Maar het is ook handig om er eentje te kopen als je helemaal niet van plan bent om op vakantie te gaan! Zo kan je toch een vriend of vriendin een slaapplek bieden, bijvoorbeeld als jullie iets te laat terugkomen van een avondje stappen. En het voordeel van een luchtbed is dan dat het verder geen plek inneemt. Je laat het weer leeg lopen en bergt het gewoon op. Handiger kan het niet. Maar waar let je nou op bij het kopen van luchtbedden?

Waar let je op bij het kopen van een luchtbed?

Allereerst zal een luchtbed wel lekker moeten liggen. Als je de hele nacht hobbels voelt of als je eigenlijk net niet op het bed past dan kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Door de irritatie zal er van lekker slapen waarschijnlijk weinig over zijn. Daarnaast moet je ook goed opletten hoe het bij het luchtbed met de isolatie zit. Een slaapzak alleen houdt niet alle kou tegen. Lig je dus ergens op een koude ondergrond, dan zal een matras de kou moeten tegen houden. Voor de isolatie kan je het beste een slaapmatje gebruiken en dan vooral een open celschuimmat. Het grote nadeel is dan wel het volume. Gebruik je het matje maar af en toe, dan neemt het erg veel plek in beslag in huis. Gebruik je het vooral voor slaappartijen, dan voldoen luchtbedden natuurlijk prima (je slaapt immers niet op een koude buitengrond). En deze nemen meestal weinig plek in. Of je gaat gewoon voor een duurdere variant luchtbed die
genoeg isolatie biedt. Deze opblaasbare matrassen zijn te koop in banenbedden en wafelbedden. Een banenbed is een matras met banen die in de lengte lopen. Bij een wafelbed werkt men met schotten die boven- en onderkant met elkaar verbinden.

Een luchtbed voor twee personen

Een 2 persoons luchtbed bestaat ook, bijvoorbeeld een intex luchtbed. Wel zo gezellig als je samen gaat kamperen. Zij bieden meteen een geïntegreerde pomp in het opblaasbed, zodat je er zelf lekker makkelijk vanaf komt! Een intex luchtbed heeft een zacht oppervlakte van microvezel en is zelfs waterafstotend. Een intex luchtbed is er in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er verschillende afmetingen (let dus even op hoeveel ruimte je in je tentje hebt!) en modellen. Wil je een verhoging voor je hoofd of ga je voor aparte kussens? Er zijn ook luchtbedden die ruim zijn voor 1 persoon, maar eventueel ook dienst kan doen voor 2 personen bij gebrek aan ruimte …

Backpackers

Gaan jullie door de omgeving trekken dan is een 2 persoons luchtbed waarschijnlijk te zwaar om de hele dag mee te moeten nemen. Dan kan je beter kiezen voor twee aparte matjes. Stel je niet teveel eisen, dan is een gesloten celschuimmat een prima optie. Ze zijn goedkoop, licht en slijtvast. Maar daar staat dan wel weer tegenover dat
ze minder comfortabel liggen en minder goed isoleren. Slaap je gewoon op een vaste plek zodat het gewicht minder van belang is, dan kan je dus beter voor een duurdere variant gaan…

De duurdere variaties

Een soort tussenvorm is een “self-inflatable”. Dit is een soort open celschuimmat, met een luchtdichte hoes. Dit type bed isoleert goed en ligt lekker. Ook is het volume niet al te groot. Het grote nadeel van een dergelijk luchtbed is dat er bij een klein lek al weinig over blijft van het matras. Ze zijn ook wel duurder dan een ‘gewoon’ opblaasbed.
Wil je echt niet inleveren op je slaapcomfort tijdens jouw kampeervakantie? Dan kan je overwegen om de modernste variant uit te proberen. Helaas wel behoorlijk duur, maar dan heb je dus een matras om u tegen te zeggen. Het wordt een Boxmatras of een 3D matras genoemd. Ze zijn vrij compact en isoleren erg goed. En het grootste voordeel is wel het uitstekende comfort. Maar ja: ook dit blijft een bed met lucht. Dus ook een Boxmatras kan gewoon lek gaan. Maar lekker slapen zal je hier zeker op doen.

Help: een luchtbed

Er zijn twee ergernissen die nogal eens om de hoek komen kijken bij opblaasbedden: het opblazen en het lek raken. Maar er zijn dus al diverse varianten waarbij je zelfs het bed zelf het werk kunt laten doen. Ouderwets opblazen met je mond is eigenlijk niet meer nodig want je hebt anders altijd nog de voetpomp, al dan niet elektrisch). Heb je ook nachtmerries van lekke matrassen? Helaas valt daar nog altijd weinig aan te doen. Een opblaasbed kan nu eenmaal lek.
Ga je een luchtbed kopen let dan dus op de ruimte die je tot je beschikking hebt. Zowel als je het gebruikt als wanneer je het moet opbergen. Bepaal hoeveel geld je over hebt voor je slaapcomfort, want ja: een duurder matras zal vast ook lekkerder liggen. Moet je regelmatig het matras zelf meenemen op je rug of op je fiets? Zoek dan vooral een luchtbed dat weinig weegt. Slaap lekker alvast!