Internet voor je studentenhuis

Internet voor je studentenhuis

24 september 2017 Uit Door admin

In de meeste studentenhuizen is het zo dat ooit één van de bewoners een internetabonnement heeft uitgezocht. Waarna nooit iemand meer heeft overwogen een nieuw abonnement te nemen, dus dit abonnement loopt al jaren. Dit is niet zo heel gek, want het kiezen van het juiste abonnement lijkt veel werk. Toch is het heel makkelijk om het juiste internet abonnement voor jouw studentenhuis te kiezen, je moet alleen weten waar je op moet letten. Daarom geven we in dit artikel een overzicht van belangrijke punten die meespelen bi het vergelijken van internet providers.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een nieuw internetabonnement. Allereerst is het handig om te weten hoeveel internetsnelheid jullie nodig hebben om ongestoord te kunnen internetten. Vervolgens moet je er achter komen welke internet verbindingen er beschikbaar zijn in jullie studentenhuis. Tot slot is het natuurlijk belangrijk om de verschillende leveranciers te vergelijken op basis van prijs. Zo kan je het beste abonnement kiezen die voldoet aan de eisen van jou en je huisgenoten.

De juiste internetsnelheid

Voor een studentenhuis is het heel belangrijk om een internetabonnement hebben met voldoende snelheid. Iedereen in huis heeft een smartphone, laptop en/of tablet waarmee hij/zij verbonden is met het internet. Daarbij worden er natuurlijk regelmatig series of films gekeken via Netflix of HBO. Hebben de meeste studenten wel een Spotify account om online muziek te luisteren. En wordt er online gegamed om even te ontspannen na al dat studeren. Een slechte, haperende internetverbinding wordt vaak veroorzaakt door een abonnement met onvoldoende snelheid. De vraag is alleen hoeveel internetsnelheid je dan nodig hebt om dit te voorkomen. Dit is afhankelijk van de grootte van je studentenhuis.

  • Voor een klein studentenhuis

Als je in een klein studentenhuis woont met 2 tot 4 personen, dan is een internetverbinding van 100 Mbit/s vaak genoeg. Hiermee kan je ongestoord internetten, muziek luisteren en films streamen. Natuurlijk zal het internet wel iets langzamer worden wanneer je allemaal tegelijk een film aan het streamen bent. Als je dit vervelend vindt kan je ervoor kiezen om een internetabonnement te nemen met een hogere snelheid. Of je kan natuurlijk gezellig samen de film bekijken.

  • Voor een groot studentenhuis

Een internetabonnement met een snelheid van 100 Mbit/s zal niet genoeg zijn wanneer je met meer dan 4 huisgenoten samenwoont. Voor grotere studentenhuizen is het aan te raden om een internet abonnement te kiezen met een minimale snelheid van 200 Mbit/s. Deze abonnementen zijn vaak wel iets duurder, maar wanneer je de kosten deelt betaal je per persoon een laag maandbedrag.

Soorten internetverbindingen

Je hebt vast weleens gehoord van de verschillende soorten internet zoals glasvezel en kabel. Maar wat kan je nu het beste kiezen wanneer je in een studentenhuis woont?

Glasvezel internet

Met glasvezel internet kan een maximale snelheid van 500 Mbit/s behaald worden. Dit is de hoogst haalbare internet snelheid van dit moment. Een ander voordeel van glasvezel internet is dat de upload en download snelheid in principe gelijk zijn. Glasvezel is nog niet overal beschikbaar maar wel op steeds meer plekken dus check het eerst even. De grootste glasvezelaanbieder in Nederland is KPN. Op de website van KPN kan je heel gemakkelijk zien of jouw studentenhuis een glasvezelaansluiting heeft. Overigens hebben de meeste steden in Nederland wel zo’n aansluiting.

Kabel internet

Een alternatief voor glasvezel is internet via de kabel. Deze verbindingstype is erg geschikt voor grote studentenhuizen, omdat hiermee een snelheid van 200 Mbit/s te behalen is. Bovendien is kabelinternet op veel plekken beschikbaar.

DLS Internet

Tot slot kan je ook voor kiezen voor DLS internet. Deze verbinding loopt via de vaste telefoonlijn, waardoor de maximale internet snelheid per postcode varieert. Dit komt omdat de internetsnelheid wordt bepaald door de kwaliteit van de telefoonlijn en de afstand van je studentenhuis tot de wijkcentrale. Een voordeel van DSL internet is dat het vaak goedkoper is dan glasvezel en kabel internet maar het is ook het langzaamst. Daarom is DSL minder geschikt voor studentenhuizen.

Internet providers vergelijken voor een studentenhuis

Nu je weet welke internet snelheid en verbinding het beste bij jouw studentenhuis past kan je verschillende leveranciers vergelijken. Kijk hierbij niet slechts  naar de hoogste korting. Het is verstandig om uit te gaan van de gemiddelde maandprijs van het abonnement, waarin kortingen en eenmalige kosten verrekend zijn. Door de verschillende leveranciers zo te vergelijken kan je gemakkelijk het beste abonnement kiezen voor jouw studentenhuis.