Spaanse patatas bravas

1 augustus 2008 Uit Door admin

Ingrediënten

  • 1 ui, gesneden
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1 gedroogde rode peper
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 1 stuk van 200 gr Serranoham
  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 4 theelepels bloem
  • 5 tomaten, gepeld en in schijfjes
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2-4 eetlepels witte wijn
  • 4 grote aardappelen, geschild en in blokjes van 2 cm.
  • extra vergine olijfolie om in te bakken
  • zout naar smaak

Bereiding

  1. Verhit 100 ml olijfolie in een grote pan. Voeg ui, knoflook, rode peper en het stuk ham toe. Roerbak 10 minuten. Voeg de paprikapoeder en bloem toe. Roerbak een minuut, maar zorg ervoor dat de bloem niet aanbrandt. Voeg de tomaten, zout en suiker toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager, doe de deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen.
  2. Haal de ham uit het tomaatmengsel en bewaar voor een ander gerecht. Voeg de wijn toe aan het tomatenmengsel. Pureer het tomatenmengsel met een staafmixer tot een glad geheel.
  3. Verhit extra vergine olijfolie in een grote pan of frituurpan tot het heel heet is, maar niet rookt (ongeveer 180°C). Voeg de aardappels toe en frituur deze tot ze goudbruin zijn. Haal uit de olie en laat ze op een bord met keukenpapier uitlekken.
  4. Bestrooi de aardappels naar smaak met zout. Serveer direct, met de tomatensaus eroverheen. Eet smakelijk!