Minor of stage in het buitenland: de voorbereiding

Minor of stage in het buitenland: de voorbereiding

5 oktober 2016 Uit Door admin

Elk jaar vliegen talloze studenten naar alle uiteinden van de wereld om daar een minor te volgen of stage te lopen. Erg spannend, maar ook (in de meeste gevallen) leuk en een verrijking van je leven. Je komt terug met vele nieuwe ervaringen in je zak en een andere kijk op de wereld. Voordat je het avontuur aangaat, is het prettig om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Dat scheelt een hoop stressvolle situaties. Wij vertellen je wat je moet regelen voor vertrek.

1) Heel belangrijk: visum

 Regel je visum op tijd. Leuk als je alle zaken geregeld hebt, maar geen visum betekent soms géén entree. Het gebeurt vaker dan eens dat mensen rechtsomkeert moeten maken. Enkel en alleen door het ontbreken van een visum. Zonde. Uiteraard hangt het er vanaf waar je heengaat. Blijf je binnen de Europese Unie, dan hoef je niet na te denken over dit papiertje. Voor de andere landen binnen Europa, is het aanvragen simpel en voor alles daaromheen kan het wat lastiger zijn.

2) Paspoort

Tot wanneer is jouw paspoort nog geldig? En heb je die eigenlijk wel? Binnen de Europese Unie is een ID-kaart als reisdocument voldoende, maar in landen hierbuiten is een paspoort nodig als identificatiemiddel. Wees op de hoogte van het nodige reisdocument en van de verplichte geldigheidsduur. In sommige landen geldt namelijk een verplichte geldigheidsduur van een aantal maanden. Dit kan zijn bij aankomst, maar ook bij vertrek. Dus naast het niet vergeten van je paspoort of ID-pas, is het belangrijk om hier ook de door het land verplicht gestelde geldigheidsduur op te hebben staan.

3) Vlucht: ticket kopen

Afhankelijk van wat je bestemming is (en hoelang je over de reis wilt doen) kies je voor het vliegtuig, de boot, bus, trein of auto. Ga jij met het vliegtuig en weet je op tijd dat je op deze manier naar het buitenland gaat? Boek dan zo vroeg mogelijk een ticket. Vaak zijn ze dan goedkoper. Weet je nog niet wanneer je precies terug gaat of wilt? Kies dan voor een enkele reis. Dit kan echter niet altijd: sommige landen laten je niet naar binnen als je niet kunt aantonen dat je ook weer zult vertrekken. In dit geval kun je kiezen voor een flexibel ticket. Je reisdata staan dan vast, maar kun je (tegen betaling) een andere retourdatum kiezen.

4) Verplaatsplaats: woning

Verstandig zijn is niet altijd het leukst, maar wat betreft een woning misschien wel het prettigst. Op de bonnefooi naar het buitenland gaan is avontuurlijk, maar minder cool als je op locatie bent aangekomen en er geen (betaalbaar) verblijf meer over is. Wat moet je dan? Niet handig. Zorg dus voor je vertrekt voor een slaapplek. Zoeken kun je doen via betrouwbare bronnen, zoals je hogeschool of universiteit, je werkgever in het buitenland, je eigen (reizigers)netwerk, Facebook-communities en websites als HousingAnywhere.com. Tip: zit je op kamers in Nederland? Zorg er dan voor dat je eigen kamer tijdens jouw afwezigheid wordt onderverhuurd. Zo heb je geen dubbele huur en kun je je verblijf in het buitenland makkelijker bekostigen.  

5) Zorgverzekering

Ga je op vakantie (in Europa) en heb je zorg nodig, dan vergoedt de zorgverzekering de kosten vanuit de basisverzekering tot aan het Nederlands tarief. Ga je op reis, of verblijf je een langere tijd in het buitenland, dán kunnen de regels anders zijn. Weet bijvoorbeeld dat als jij in het buitenland een stagevergoeding krijgt, jouw Nederlandse zorgverzekering niet meer geldt. Ook als je nog studeert, maar ouder bent dan dertig is de zorgverzekering niet van kracht. Je kunt wel kiezen voor een aanvullende werelddekking, dit kun je aangeven bij je verzekeraar. Ook kun je kiezen voor een reisverzekering. Die reisverzekering is vooral handig als je nog geen andere zorgverzekering kunt kiezen (dat kan alleen vanaf half november tot en met eind december). Weet je in deze periode dat je volgend jaar naar het buitenland gaat, zorg dan dat je je zorgverzekering daar alvast op afstemt.

6) Vaccinaties

Check vooraf of je je moet laten vaccineren. Het kan zijn dat je in het land waar jij heen gaat, bepaalde ziektes heersen. In Europa hoef je je geen zorgen te maken over vaccinaties, maar daarbuiten soms wel. Kijk op Vaccinatiesopreis.nl welke vaccinaties verplicht zijn in het land waar jij naartoe gaat. Maak bijtijds een afspraak, soms moet dit namelijk enkele weken voor vertrek. Zorg ervoor dat de vaccinaties die je hebt gehad, worden genoteerd in een vaccinatieboekje. In sommige landen moet je deze namelijk laten zien om te bewijzen dat je bent gevaccineerd.

Alles geregeld? Fijn, dan kun je onbezorgd op reis. Heel veel plezier!