€ 600.000 boetes voor studenten

25 april 2013 0 Door admin

Dit jaar krijgen minstens zesduizend extra studenten boetes vanwege hun verlopen reisrecht. Per halve maand levert dit de staat zes ton op. Dit blijkt uit navraag van Mijnstudentenleven.nl bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De verandering in het reisrecht voor studenten, die sinds 1 januari is ingegaan, is veel studenten ontgaan. Voor 53.000 studenten liep het reisrecht op die datum af. Volgens de DUO blijkt uit de afgelopen jaren dat zo’n 90% van de studenten het reisproduct tijdig opzegt. De rest krijgt een boete.

Ophef

Bij studentenorganisaties regent het klachten. Zo vindt de voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Thijs van Reekum het op zijn minst flauw te noemen dat er boetes worden uitgedeeld.

“Het probleem is dat studenten wel gewoon op internet hun studiefinanciering uitzetten maar dat er nauwelijks gecommuniceerd wordt dat je voor je ov-jaarkaart naar een oplaadpaal moet. Volgens een woordvoerder van de DUO is dit al eenvoudiger dan het was. “In de oude situatie moest het zowel aan de DUO worden gemeld als aan de ophaalautomaat. Nu hoeft het reisrecht alleen nog bij de ophaalautomaat te worden beëindigd.”

Boete

De boete voor het te lang houden van het reisrecht is verhoogd naar € 97,- per halve maand. Zodoende kan het bedrag aardig oplopen. Studenten krijgen bericht wanneer binnenkort hun reisrecht vervalt. Daarna moet voor de vijfde werkdag van de eerstvolgende maand het reisrecht worden stopgezet, anders volgt er en boete. Het reisrecht moet worden stopgezet wanneer de student stopt met studeren, als de maximale studiefinancieringsduur is bereikt, als een opleiding wordt begonnen waarvoor geen recht op studiefinanciering is of als de student boven de bijverdiengrens komt. Maandelijks krijgen tussen de 1000 en 2000 studenten bericht dat hun reisrecht komt te vervallen.