Op kamers, wat moet je regelen?

Op kamers, wat moet je regelen?

4 juli 2017 Uit Door admin

Op kamers. Het kan voor de één niet vroeg genoeg beginnen en de ander stelt uit tot het niet meer anders kan. Het is namelijk een grote stap in je leven. Voor het eerst ga je ergens wonen zonder pa of ma en moet je het in je eentje zien te rooien. Gelukkig niet helemaal in je eentje, want je gaat immers op kamers. Waar je alles mag gaan delen met andere studenten. Wat moet je regelen voordat het avontuur kan beginnen:

Zorg voor spullen

Ook al deel je in de meeste studentenhuizen keukens, badkamers, wc’s en woonkamers met elkaar, toch is het altijd handig om je eigen spullen te hebben. Waarom? Het zorgt dat je niet afhankelijk bent van anderen. Zo zijn er huisgenoten die bij het weggaan al hun bezittingen meenemen zodat opeens al het bestek weg is, of de TV of de jaloezieën. Daarnaast is het ook wel fijn om je eigen spullen die je met niet niemand hoeft te delen. Borden, bestek, pannen, glazen, kopjes en zo ga maar door. En als je wat spullen van je ouderlijk huis meeneemt voorkomt dat wellicht heimwee!

Schrijf je in bij je (nieuwe) gemeente

Als uitwonend student ben je afhankelijk van de studiefinanciering, tenzij je een hele lieve pa en ma heb die de huur voor je betalen. Als thuiswonende student krijg je vaak maar 1/3 van wat uitwonende studenten krijgen. Om te zorgen dat alles goed geregeld wordt, schrijf je in bij de gemeente waar je gaat wonen. De gemeente zorgt dan dat het doorgeven wordt aan DUO en dat de bedrag in studiefinanciering aangepast wordt. Helaas is dit niet gelijk binnen een week geregeld dus doe dit op tijd. Soms moet je er echt achter aangaan, want het gebeurt soms dat de uitwisseling tussen de gemeente en DUO niet helemaal lekker verloopt.

Sluit een verzekering af

Een studentenhuis zou een studentenhuis niet zijn als een gevaar in een klein hoekje zit. Brand, wateroverlast en diefstal, het kan zo maar gebeuren. Daarom is het verstandig een inboedelverzekering af te sluiten. Zo´n verzekering dekt bijna altijd de kosten die gemaakt worden in geval van onder andere brand, wateroverlast of diefstal. Zelf kan je bepalen wat je wil verzekeren en voor hoeveel per maand. Dus mocht het dan toch ooit gebeuren dat er brand uitbreekt heb je altijd nog iets om op terug te vallen.