Op kamers? Zorg voor de juiste verzekeringen

Op kamers? Zorg voor de juiste verzekeringen

3 mei 2017 Uit Door admin

Ga je aankomend studiejaar studeren en heb je al een leuke studentenkamer geregeld? Vergeet dan niet om een inboedelverzekering af te sluiten tegen schade of verlies aan je bezittingen door brand, waterschade of vandalisme. De inboedelverzekering dekt ook schade door inbraak en vervangingskosten van eigendommen. Inbraak in studentenhuizen komt overigens vaak voor omdat deuren en ramen openstaan en tijdens vakanties studenten vaak langere tijd weg zijn.

Hoewel je zou denken dat de verhuurder verantwoordelijk is voor het afsluiten van inboedelverzekering ben je dat toch echt zelf, omdat het gaat om de aanwezige bezittingen. Wist je wel al dat veel verzekeraars korting bieden op inboedelverzekeringen aan studenten?

Welke dekking biedt een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering zijn alle roerende zaken die jouw eigendom zijn in je kamer verzekerd. Bij roerende zaken gaat het om alle spullen die je bij vertrek uit je studentenkamer niet kunt meenemen, en die niet vastzitten aan het huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meubilair zoals je bed en bank, apparaten zoals je laptop en televisie, kostbaarheden zoals sieraden en anderen dingen zoals je kleding. Goed om te weten dat trouwens ook je fiets meeverzekerd is.

Premie en voorwaarden

De premie van een inboedelverzekering hangt van een aantal zaken af. De verzekeraars hanteren bijvoorbeeld vaak een risico-opslag in het geval van houten huizen, appartementen boven een restaurant of huizen met een rieten dak.

Daarnaast kun je de premie zelf op twee manieren beïnvloeden. Ten eerst kun je (net als bij een autoverzekering) kiezen hoeveel en in welke gevallen schade of verlies vergoed wordt. Meestal wordt standaard gekozen voor de ‘extra uitgebreide dekking’, die in tegenstelling dat wat de naam doet vermoeden alleen basiszaken verzekert die in de polisvoorwaarden vermeld staan. Daartegenover kun je ook kiezen voor een allriskverzekering, waarbij je eigendommen tegen alle van buitenaf inwerkende schadevormen verzekerd zijn.

De verzekeringspremie is verder afhankelijk van de zogeheten verzekerde som, de waarde van de inboedel die gedekt is door de verzekering. De verzekerde som kun je zelf aangeven bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Kies een zo realistisch mogelijke verzekerde som. Een te hoge inboedelwaarde zorgt voor een hogere verzekeringspremie. Een lagere premie lijkt interessant maar zorgt voor onderverzekering, waardoor niet voldoende geld wordt uitgekeerd om al je spullen te vervangen na een brand, inbraak of in het geval van waterschade.

Maak altijd een vergelijking van verschillende verzekeraars om te zien welke de laagste premie en beste voorwaarden bieden in jouw specifieke geval.

Besparen op nog meer verzekeringen

Omdat we weten dat studeren en het studentenleven best duur kan zijn, is het ook goed om in de gaten te houden dat er (vaak goedkopere) aparte studentenverzekeringen zijn voor een auto, reizen naar het buitenland, zorg en aansprakelijkheid.