1 op 6 allochtone studenten gediscrimineerd bij sollicitatie voor stage

1 op 6 allochtone studenten gediscrimineerd bij sollicitatie voor stage

21 mei 2016 Uit Door admin

Allochtone student verdient minder tijdens stage dan autochtone student

Maar liefst een op de zes allochtone studenten wordt gediscrimineerd als hij of zij solliciteert voor een stageplek, waardoor ze vaker moeite hebben om een stageplek te krijgen. Dit blijkt uit de jaarlijkse Nationale Stagemonitor 2016 van stagebemiddelaar StudentenBureau, die verschijnt rondom de Dag van de Stagiair op 20 mei. Allochtone stagiairs ontvangen daarbij vaker geen stagevergoeding dan autochtone jongeren en als ze die wel krijgen, dan is hun stagevergoeding per maand gemiddeld negen euro minder.

“We zijn erg geschrokken van de uitkomst van de Stagemonitor. Ik kan er vrij kort over zijn: dit is onacceptabel. We zijn wel blij dat dit onderzoek het probleem aan het licht brengt en hopen dat de discussie die hierdoor loskomt bijdraagt aan een oplossing”, stelt Hanneke Versteege van StudentenBureau. StudentenBureau organiseert jaarlijks de Dag van de Stagiair, die dit jaar op 20 mei plaatsvond.

Meer moeite om stage te krijgen

Doordat allochtone studenten vaker gediscrimineerd worden tijdens sollicitaties hebben ze ook vaker moeite om een stageplek te krijgen. 60 procent van de allochtone studenten vindt het dan ook erg lastig om een stage te bemachtigen. Bij de autochtone studenten is dat zo’n 40 procent.

Dat studenten met een andere etnische achtergrond meer moeite moeten doen voor een stageplek, blijkt ook uit het aantal brieven dat ze gemiddeld sturen naar werkgevers. Een autochtone student stuurt gemiddeld zesenhalve brief, een allochtone student stuurt er acht voor hij of zij een stage vindt.

Discriminatie tijdens stage

Ook tijdens de stage heeft zestien procent van de allochtone studenten last van discriminatie, versus tien procent van de autochtone studenten. “Elk lunchgesprek ging over mijn hoofddoek. Er waren ook veel discriminerende opmerkingen over mijn geloof. Ik werd beperkt in het hebben van klantcontact vanwege mijn hoofddoek”, geeft een van de respondenten aan in het onderzoek.

Zo’n vijftien procent van de vrouwelijke stagiairs heeft daarbij te maken met discriminatie tijdens de stage. Vijf procent van alle stagiairs geeft aan te maken hebben gehad met seksistische opmerkingen of ongewenste seksuele intimiteiten.

 Dag van de Stagiair

De positie van stagiairs moet versterkt worden, vindt StudentenBureau. Om deze hardwerkende groep in het zonnetje te zetten, neemt StudentenBureau al drie jaar het initiatief voor de landelijke ‘Dag van de Stagiair’, op vrijdag 20 mei. “Gelukkig zijn er ook heel veel bedrijven die heel goed omgaan met hun stagiairs. Deze bedrijven zullen op deze dag ook de waardering krijgen die ze verdienen,” aldus Versteege. Via een verkiezing wordt er de stagiair en het stagebedrijf van het jaar gekozen. Voor meer informatie, kijk op: www.dagvandestagiair.nl.

Foto: Advalvas