Een zinvolle zomer: het moment voor ontwikkeling!

Een zinvolle zomer: het moment voor ontwikkeling!

30 mei 2016 Uit Door admin

Veel van jullie snakken naar de zomer. Even niets doen en bijtanken of juist losgaan en flink de toerist uit te hangen. Maar het kan ook anders: de zomer als moment voor ontwikkeling! Via stages, vrijwilligerswerk en/of extra colleges.

De universiteitsbibliotheek zit de laatste paar weken voor de zomervakantie vol met studenten die druk bezig zijn met stampen of de laatste hand leggen aan hun scripties. Nog even door pezen en dan: lekker een paar weekjes chillen aan een warm strand, feesten in mediterraan land of backpacken in Azië of Zuid-Amerika. Maar dat geldt niet voor iedereen. Voor sommigen is de zomervakantie juist hét moment om de handen uit de mouwen te steken. Steeds meer studenten laten het strand en de vakantiebaantjes voor wat het is en gebruiken de zomer om zichzelf verder te ontwikkelen. En dat blijkt nog goed voor je cv ook.

Voor wie liever niet stil zit in de vakantie valt er genoeg te vinden. Je kunt een zomerstage lopen bij een bedrijf, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of gewoon wat leuke extra vakken volgen in een Summer school.

1. Zomerstage

Steeds meer studenten kiezen voor een zomerstage. Zij gebruiken de zomermaanden om bij een bedrijf aan de slag te gaan. Voor bedrijven zijn stagiaires interessant omdat ze goedkoper zijn dan ‘normale’ werkkrachten. Stagebemiddelaar Integrand begrijpt wel waarom ook onder studenten de bereidheid voor een zomerstage toeneemt: door de kabinetsmaatregelen tegen het lang studeren wordt het minder makkelijk om stage te lopen tijdens je studie. Dat levert vaak studievertraging op. Een zomerstage is wat korter en in vergelijking leer je minder, maar het is toch een mooie manier om ervaring op te doen zonder meteen vertraging op te lopen.

2. Vrijwilligerswerk

Wie in de zomer toch naar het buitenland wil, kan onder meer kiezen voor een internationaal traineeship. Studentenorganisatie Aiesec biedt studenten speciale zomerprojecten aan waarbij je vrijwilligerswerk kan doen in meer dan 100 landen. Die projecten zijn heel divers volgens Aiesec: “Het standaardbeeld is dat je Engelse les geeft in een weeshuis. Maar je kunt bijvoorbeeld ook workshops organiseren over entrepreneurship of klimaatverandering. Veel studenten willen iets doen wat gelinkt is aan hun studie. We hebben veel aanbod dus er zit voor iedereen wel iets tussen.”

Community

Omdat het om vrijwilligerswerk gaat, krijgen deelnemers niet veel betaald. Geld verdienen is niet het uitgangspunt, stelt Aiesec: “De meeste studenten die lesgeven krijgen daar geen geld voor. Maar je krijgt wel een uitgebreide voorbereiding en je wordt ter plekke voortdurend begeleid door de lokale afdeling van Aiesec. Afhankelijk van het project wordt er ook huisvesting geregeld of verblijf je bij een gastgezin. Je wordt dus echt opgenomen in hun community. Als je een Aiesec-stage doet, woon je ook echt in dat land en leer je de locals kennen. Dit is toch heel anders wanneer je als toerist door een land reist.”

3. Op college in de vakantie

In veel andere landen is het normaal, soms zelfs verplicht, om in de zomer deel te nemen aan een Summer school in het buitenland. Hier in Nederland lijkt dat wat minder te leven. Toch is het zeker de moeite waard. Zo krijg je veel meer mee van de achtergronden van de stad dan wanneer je er maar als toerist rondloopt. En vaak studeer je met studenten uit allerlei verschillende landen wat ook weer nieuwe gezichtspunten oplevert. Zo leer je bijvoorbeeld om te gaan met cultuurverschillen.

Sfeer

College volgen kan natuurlijk ook gewoon in Nederland, daar hoef je niet voor naar het buitenland. Maar toch is de sfeer op een Summer school anders. Je zit met een groep studenten die daar allemaal heen komen om iets te leren. Vaak is er een selectieronde want niet iedereen kan meedoen. Dan is de klas die geselecteerd wordt een stuk gemotiveerder dan de groepen waarmee je op de universiteit college volgt. En ook de interactie met de andere internationale studenten maakt dat een Summer school iets toevoegt aan je reguliere studie.