Promotie-onderzoek: OV-studentenkaart negatief effect op studieresultaat

15 januari 2015 Uit Door admin
De OV-studentenkaart heeft een negatief effect op studieresultaten. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Martijn Kobus aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.  Het geld voor de kaart kan wellicht nuttiger ingezet worden, stelt hij. Omdat studenten gratis kunnen reizen, blijven ze vaker bij hun ouders wonen. Extra reistijd leidt tot slechtere cijfers, stelt Martijn Kobus die vorige week promoveerde op het onderzoek. “De studentenkaart heeft veel positieve kanten. Zo kunnen meer jongeren erdoor studeren. Die slechtere cijfers zijn echter een negatief bijeffect”, stelt Kobus.

Geen vergelijkingsmateriaal
Kobus stelt dat een kwartier extra reistijd het gemiddelde cijfer van een student drukt met 0,1 punt. “Voor zover bekend ben ik de eerste die dit heeft onderzocht. Ik heb dus geen vergelijkingsmateriaal.” Studenten die veel reizen, zijn minder dagen op de universiteit. Als ze komen, blijven ze wel langer. Onder de streep zijn ze zodoende ongeveer net zoveel uren aanwezig, zo blijkt uit het onderzoek.

Minder optimaal 
Reizende studenten benutten hun tijd minder optimaal. Ze lopen bijvoorbeeld een docent mis omdat die net die dag niet aanwezig is en ze hebben minder de kans om nog snel even dat overleg te voeren met een collega-student.

Vermoeidheid 
Mogelijk speelt ook de vermoeidheid door het lange reizen een rol bij de lagere cijfers, denkt Kobus. Langer aanwezig zijn op de universiteit kan ook tot gevolg hebben dat het concentratievermogen afneemt.

Bron: De Gelderlander