Welke reisdocumenten heb je nodig?

17 januari 2014 Uit Door admin

Wanneer je op reis gaat heb je altijd een document nodig waarmee je identiteit vastgesteld kan worden. Dit kan gedaan worden met een paspoort, identiteitskaart of nooddocument. Afhankelijk van je bestemming gelden er andere regels. Het dragen van het juiste reisdocument is van extreem belang; als je niet beschikt over de juiste papieren zal je bij een grenscontrole altijd teruggestuurd worden. Zorg dus dat je voor elke bestemming controleert of je over de juiste documenten beschikt.

Voor de vele landen waar je met je identiteitskaart terecht kan heb je verder geen papieren nodig en is er doorgaans ook geen grenscontrole.De landen waar je een paspoort nodig hebt hebben vaak aanvullende regelgeving. Zo moet je een visum bemachtigen om deze landen binnen te mogen. Deze visa zijn soms moeilijk te krijgen. Voor een land als Vietnam moet je het visum van tevoren al geregeld hebben via tussenpersonen en kom je op een soort gastenlijst te staan, bij de grenscontrole krijg je dan je visum. Wanneer je bijvoorbeeld Laos binnentrekt moet je een visum kopen bij de grenspost en voor Australië moet je ruim voorafgaand aan je reis een elektronische registratie doen bij de overheid.

Visumaanvragen vanuit Nederland

Elk land heeft zo zijn eigen regels en wanneer je een lange reis maakt wil je voorkomen dat je voor verassingen komt te staan. Om er zeker van te zijn dat je een land binnen zal komen kan je in veel gevallen een visum aanvraag doen bij de ambassade van het land van bestemming hier in Nederland. De meeste van deze ambassades zitten in Den Haag en zullen de visumaanvraag voor je afhandelen.

Er zijn daarnaast ook diensten die de visumaanvraag voor je doen. Deze visumdiensten gaan voor je naar de ambassades en regelen de hele aanvraag voor je. Een visumaanvraag doen vanuit Nederland is meestal wel duurder dan het visum in het buitenland aanvragen. In veel landen kan je het visum op het vliegveld nog kopen en ben je maar een fractie kwijt van hetgeen je hier in Nederland zou betalen.

Israël

Wanneer je naar Israël gaat kan je ervoor kiezen om geen stempel in je paspoort te laten zetten. Het is zeer aan te raden dit dan ook niet te laten doen. Wanneer je een Israëlisch stempel in je paspoort hebt staan zal je niet meer toegelaten worden tot landen als Iran, Syrië en Libanon. Mocht je deze landen nog willen aandoen nadat je in Israël bent geweest, zul je eerst een nieuw paspoort moeten aanvragen.

Geldigheid

In de meeste landen word je niet toegelaten als je paspoort niet tenminste nog 6 maanden geldig is. Het is verstandig om er altijd voor te zorgen dat je paspoort in ieder geval nog een jaar geldig is wanneer je naar het buitenland gaat. Op die manier zit je altijd veilig.

Nederlandse identiteitskaart

Zolang je binnen een bepaalde groep landen blijft heb je genoeg aan een Nederlandse identiteitskaart. Dit zijn landen die je zonder problemen mag en kan binnentrekken. Veel van deze landen vallen binnen de Verdragen van Schengen. Het gaat hierbij om de volgende landen:

Andorra, 
België, 
Bulgarije, 
Cyprus, 
Denemarken, 
Duitsland, 
Estland, 
Finland, 
Frankrijk, 
Griekenland, 
Groot-Brittannië, Noord-Ierland en de Kanaaleilanden, 
Hongarije, 
Ierland, 
Italië, 
Letland, 
Liechtenstein, 
Litouwen, 
Luxemburg, 
Malta, 
Monaco, 
Noorwegen, 
Oostenrijk, 
Polen, 
Portugal, Madeira en de Azoren, 
Roemenië, 
San Marino, 
Slovenië, 
Slowakije, 
Spanje en de Canarische eilanden, 
Turkije, 
Tsjechië, 
IJsland, 
Zweden en
Zwitserland.

Voor alle andere landen is een paspoort en visum vereist.

Douane

Wanneer je een land binnengaat en er is een grenscontrole zul je ook vaak de douane tegenkomen. In sommige landen valt het controleren van reisdocumenten ook onder de taken van de douane, maar de belangrijkste bezigheid van de douane is ervoor te zorgen dat er niets het land in wordt gesmokkeld dat verboden is of zonder dat er belasting voor wordt betaald. Voor de meeste landen gelden dezelfde regels en een ieder die met zijn gezond verstand nadenkt over hetgeen hij in zijn tas stopt zal dan ook niet snel in de problemen komen. Een lijstje met vanzelfsprekende dingen die in vrijwel alle landen problemen zullen opleveren en die je dan ook niet zou moeten inpakken zijn:

• Vuurwapens
• Scherpe of puntige wapens zoals zwaarden, sabels en werpsterren
• Militair materiaal zoals munitie
• Vuurwerk
• Besmettelijk of biologisch materiaal zoals besmet bloed, virussen of bacteriën
• Radioactief materiaal

Een lijstje met minder vanzelfsprekende dingen die je over het algemeen beter thuis kunt laten omdat de regelgeving hiervoor verschilt per land:

  • Bederfelijke waren zoals groenten, fruit, vlees, vis en andere voedsel
  • Dieren. Levende dieren zullen bijzonder vaak tot problemen leiden maar ook dode dieren kan je beter niet als souvenir meenemen
  • Planten en gewassen. Veel landen beschermen hun eigen natuur door dit soort zaken te weren.

Verder moet je natuurlijk nooit of te nimmer marihuana meenemen naar het buitenland. Hoewel er in verrassend veel landen de doodstraf staat op het bij je dragen van marihuana wordt deze zelden toegepast. Wat wel gebeurd, is dat je enkele dagen tot maanden in de gevangenis terecht kan komen. Zelfs voor het in het bezig hebben van bijzonder kleine hoeveelheden. Kom je in Nederland dus wel eens in aanraking met marihuana, zorg er dan voor dat je al je bagage nog een keer extra goed na gaat. Zelfs een klein restje van het een of ander kan grote problemen opleveren in het buitenland.