ROC’s onduidelijk in voorlichting over arbeidsmarkt op open dagen

ROC’s onduidelijk in voorlichting over arbeidsmarkt op open dagen

27 april 2017 Uit Door admin

Op open dagen aan verschillende ROC’s (en op haar websites) wordt niet altijd een realistisch beeld geschetst van de arbeidsmarkt. Dat concludeert MBOstart na het bezoeken van een aantal open dagen die in november werden gegeven op het ROC Leiden, ROC Mondriaan, ROC TOP en het ROC van Amsterdam. Hierbij werden opleidingen bezocht, die volgens de Studiebijsluiter MBO de minste kans op werk hebben na het behalen van het diploma. Deze bijsluiter is in opdracht van de minister van Onderwijs Jet Bussemaker ontwikkelt door het SBB en is door alle ROC instellingen te gebruiken voor de informatievoorziening aan studenten. Na een beetje zoeken is deze informatie meestal wel te vinden op de websites van de ROC’s. Opvallend is dat ROC Leiden dit niet doet bij opleidingen met een geringe kans, maar wel bij opleidingen die een beter arbeidsmarktperspectief hebben.

Helpende Zorg en Welzijn is zorgelijk

Eén van de opleidingen die werd bezocht was de opleiding Helpende Zorg en Welzijn, een opleiding die tegenwoordig onder de paraplu van Dienstverlening valt. Volgens het SBB grijpen studenten flink naast een baan. De kansen dat zij een baan kunnen vinden zijn namelijk gering. Vreemd genoeg werd op de ROC van Amsterdam verteld dat er wel voldoende werk is. ROC Leiden en ROC Mondriaan waagden zich niet aan een concrete uitspraak en het was volgens deze scholen vooral ‘koffiedik kijken’ voor gediplomeerden. Een studiekeuzeadviseuse van ROC TOP in Amsterdam gaf wel een duidelijk antwoord. Zij gaf aan dat er meer baankansen zijn ontstaan door recente veranderingen binnen de opleiding, maar dat gaf na de opleiding nog geen baangarantie. Het kiezen van het keuzedeel ‘ondernemen’, wat natuurlijk niet voor iedereen is weggelegd, zou de student alle ruimte geven om een baan te vinden.

Geen duidelijke beeld over toeristische sector

De bezochte ROC’s waren in november erg enthousiast over de baankansen na de opleiding Zelfstandig medewerker travel & hospitality op niveau 3. En dit werd onderstreept door berichten van het CBS over een groeiende omzet in o.a. de hotelbranche. ROC Top vertelde een verschuiving te zien in het werk van de traditionele reisbureaus naar online boeken en de hotels. Volgens de stagecoördinator van ROC Mondriaan was de opleiding en het werk zelfs ‘booming’. En dat waren opmerkelijke uitspraken, want destijds stonden bij het SBB nog alle seinen op rood (geringe kansen op een baan). In maart werden de cijfers bij het SBB aangepast naar ‘voldoende’, waardoor het perspectief op de arbeidsmarkt lijkt op wat de scholen al beweerden.  De studiekiezer zat vanaf november tot aan maart dus flink in het ongewis. En we vertellen waarschijnlijk niks nieuws, als wij zeggen dat dit een belangrijke periode is voor het kiezen van een mbo opleiding.

Ontsporen na opleiding sport

De reacties van de studieadviseurs van de opleiding Sport- en bewegingsleider liepen het meest uit de pas. Waar SBB, UVW en het NOC*NSF negatief zijn over de kansen op de arbeidsmarkt, beweerden alle onderzochte ROC’s glashard dat er zat werk is. Het ROC TOP en het ROC Mondriaan gaven wel aan dat dit vaak een deeltijd-functie betreft. De studieadviseur van ROC van Amsterdam maakte het heel bond door te verwijzen naar een positieve banenmonitor. En dat is niet alleen opmerkelijk, omdat de kans op werk in november volgens de monitor van het SBB het laagst van alle opleidingen is, maar ook omdat het ROC van Amsterdam op haar eigen website beweert dat er geen SBB gegevens bekend zijn.  Wanneer wij kijken naar de meest recente cijfers van het SBB, dan zijn er alleen voldoende banen in Midden-Brabant, Zeeland en Zuidoost-Brabant. Zoek je elders naar werk als Sport- en bewegingsleider, dan blijft het zoeken naar werk (erg) lastig.

Op zijn minst kun je zeggen, dat er geen eenduidig beeld wordt gegeven over de arbeidsmarkt door de onderzochte ROC’s. Een ROC doet zich tijdens een open dag altijd mooier voor om zoveel mogelijk studenten aan te trekken. Ben jij een mbo studiekiezer? Denk vooral na met gezond verstand en neem niet alles voor waar aan wat de ROC’s zeggen. Neem de berichten over de arbeidsmarkt serieus, maar kies vooral voor een opleiding die leuk is.