Delfi-n3Xt’s Atittude Determination and Control Subsystem: Implementation and verification of the hardware and software

22 januari 2014 Uit Door admin

In de landelijke scriptie databank zoekt onze redactie iedere week naar de pareltjes onder de vaderlandse academische kunstwerken. Wij speuren de maker van een scriptie op en vragen hem of haar het hemd van het lijf. Deze week is Michel aan de beurt. Met zijn scriptie Delfi-n3Xt’s Atittude Determination and Control Subsystem: Implementation and verification of the hardware and software heeft hij zijn master Embedded Systems in aan de Technische Universiteit Delft afgerond. Hieronder een aantal prangende vragen die we aan Michel hebben gesteld. Over de scriptie, studie en toekomstplannen.

Waar gaat de scriptie in het kort over?
De scriptie gaat over het ontwerp, de implementatie en het uittesten van een software framework voor het Attitude Determination and Control Subsystem (ADCS). Het ADCS is één van de kritieke subsystemen van de Delfi-n3Xt. Zonder het ADCS is het niet mogelijk om bepaalde mission objectives met succes te voltooien.  Het ADCS zorgt er in eerst instantie namelijk voor dat de satelliet niet te hard gaat ’tumblen’ (om de satelliet’s rotatie assen draaien), het zogenaamde ‘detumblen’. Verder kan het ADCS de satelliet bijvoorbeeld naar de zon of aarde richten. Het is daarom belangrijk dat het software framework betrouwbaar en robuust is. De scriptie beschrijft eerst in het kort de theorie achter Attitude Determination and Control, vervolgens het ontwerp/implementatie van het software framework en als laatste het uittesten van de ADCS hardware en het software framework.

Wat is de conclusie?
We hebben met succes een software framework geïmplementeerd die betrouwbaar is, robuust is en alle functionaliteit bied die nodig is voor het correct functioneren van het ADCS. Verder hebben we met succes geverifieerd dat alle hardware en de kritieke functionaliteit, het detumblen, correct werkt. Helaas door tijd gebrek en deadlines zijn we er niet meer in geslaagd om de meer geavanceerde functionaliteit, zoals de satelliet richten naar de zon of aarde, volledig uit te testen. Het is dus afwachten of dit correct functioneert.

Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen?
Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat op dat moment ruimtevaart heel actueel was i.v.m. met Andre Kuipers die in het ISS verbleef. Verder leek het mij een mooie kans om in een groot engineering project veel ervaring op te doen. Ook is het leuk dat je ook echt resultaat ziet van je werk en dat er uiteindelijk iets de ruimte in wordt geschoten, en hopelijk een aantal jaar om de aarde draait, waar jij aan meegewerkt hebt.

Hoelang is aan de scriptie gewerkt?
Aan het schrijven van de scriptie heb ik circa 4 maanden gewerkt. Aan het hele project heb ik net geen 1,5 jaar gewerkt.

Hoe was de begeleiding van de scriptiebegeleider?
De begeleiding van mijn scriptie begeleider was goed. Hij heeft tussentijds redelijk snel en goede feedback gegeven op mijn scriptie. Tijdens mijn werk aan het project had ik verder het meeste contact met de project begeleider zelf. Hij zorgde ervoor dat alles in goede banen liep en hielp waar nodig was een handje. Verder had ik contact met een expert op het gebied van Attitude Determination and Control voor als ik vragen had over de theorie.

Wat was het moeilijkst aan het schrijven van de scriptie?
Het moeilijkst aan het schrijven van de scriptie is om een begin te maken aan elke hoofdstuk. Als je eenmaal bezig bent dan gaat het schrijven een stuk gemakkelijker. Verder zijn een goede inleiding en conclusie schrijven altijd lastig

Wat heb je geleerd van (het schrijven van) de scriptie?
Ik heb vooral veel geleerd op het gebied van Attitude Determination and Control, omdat dit niet echt mijn vakgebied was. Verder heb ik ook veel geleerd over het zorgvuldig uittesten van de hardware en het implementeren van software voor zo’n groot en belangrijk subsysteem als het ADCS.

Welk cijfer heb je voor je scriptie gekregen?
8

En nu, wat zijn je carriereplannen?
Eerst ga ik over 2 weken met een vriend een maand op reis naar Australië. Daarna hoop ik zo snel mogelijk een leuke baan te vinden die goed past bij mijn achtergrond in Embedded Systems en waar ik in door kan groeien in de toekomst.