Solliciteren doe je zo

Solliciteren doe je zo

1 juli 2015 Uit Door admin

Als student zul je regelmatig moeten solliciteren: op een bijbaantje, een stage of ter voorbereiding op de echte arbeidsmarkt. Om een goede indruk bij je potentiële werkgever achter te laten, is het slim je te verdiepen in do’s en dont’s van een sollicitatiegesprek. Deze zetten we in dit artikel voor je op een rijtje.

Voorbereiding

Een goed sollicitatiegesprek begint bij een goede voorbereiding. Bedenk vooraf welke vragen je potentiële werkgever je zou kunnen stellen en verzin hier passende antwoorden op. Meer weten over de voorbereiding van een sollicitatiegesprek? Lees dan dit artikel.

Kledingkeuze

Een ander belangrijk onderdeel bij de voorbereiding van je sollicitatiegesprek is je kledingkeuze. Je hebt maar één kans om een eerste indruk achter te laten en dan kun je beter geen kleding dragen die afleidt van wat je te zeggen hebt. Wat betreft sollicitatiegesprekken bestaat er geen universele dresscode, omdat dit voor een groot deel afhankelijk is van de functie of het bedrijf waar je solliciteert. Toch zijn er wel een aantal richtlijnen waar je je aan kunt houden. Over het algemeen is het beter je te formeel te kleden dan te informeel. Voor de dames betekent dit geen diepe decolletés, blote buiken of benen. Voor de mannen geen kleding met stripfiguren of andere opvallende motieven. Bij veel bedrijven is het absoluut niet noodzakelijk in een net pak te solliciteren. Een nette blouse en broek van een relatief goedkope webwinkel als Zalando voldoet vaak ook.

Houding

Tijdens het gesprek zullen er allerlei vragen aan je gesteld worden, zodat het bedrijf een goed beeld van je krijgt en om te beoordelen of jij de persoon bent die zij zoeken. Bij het beantwoorden van deze vragen is niet alleen je antwoord, maar ook hoe je dit antwoord geeft, je houding en uitstraling belangrijk. De klank van je stem bepaalt bijvoorbeeld voor bijna veertig procent hoe je op een ander overkomt. Hoewel het bedrijf natuurlijk een goed beeld van jou wilt krijgen, is het ook belangrijk dat jij een goede indruk van de functie en het bedrijf krijgt. Bereid zelf dus ook wat vragen voor en wees niet bang om deze te stellen. Vragen zorgen er juist voor dat je geïnteresseerd over komt. Na het gesprek is het leerzaam voor jezelf om te reflecteren over het gesprek. Zo weet je wat er goed ging en wat je de volgende keer beter kunt doen.

Foto: Flick Texas A&M University