Studenten opgelet: zo kom je aan een baan na je studie

Studenten opgelet: zo kom je aan een baan na je studie

7 oktober 2016 Uit Door admin

Wat doe je als je je studie met succes hebt afgerond en de arbeidsmarkt wil betreden? In dit artikel geven we je drie tips die je kunt gebruiken voor het vinden van een geschikte baan na je studie. Waarbij we Groningen even als voorbeeld nemen. Want Groningen is een van de grootste studentensteden van het land waar je zoals bekend een geweldige studententijd kunt hebben. Maar ja, eens zit je studententijd er op en wordt het tijd een baan te vinden:

baannastudie


Tip 1: zoek online naar vacatures

De meeste bedrijven die een vacature open hebben staan, zetten deze vacature online. Niet alleen op de eigen website van het bedrijf in kwestie, maar ook op websites van externe partijen als uitzendbureaus. Door online te zoeken naar vacatures in Groningen, kom je allerlei interessante banen tegen. De banen die je echt interessant vindt, filter je uit het aanbod. Hier schrijf je sollicitatiebrieven voor, die je opstuurt om kans te maken voor een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. 

Kun je geen vacatures vinden die echt aansluiten bij jouw studie of je ambities? Dan kun je hier alsnog op reageren. Je moet er rekening mee houden dat je als kersverse afgestudeerde niet meteen je ideale baan hebt, maar een beetje lager moet beginnen. Door ervaring op te doen in een andere functie, heb je later meer kans op je droombaan. 

Tip 2: gebruik het eigen netwerk om vacatures te zoeken

De meeste studenten hebben door de jaren heen een flink netwerk opgebouwd. Niet iedereen in je netwerk is even nuttig als je op zoek bent naar een baan, maar iedereen heeft wel een nuttig persoon of meerdere nuttige personen in de kennissenkring zitten. Ga eens na wie jij allemaal in je netwerk hebt en wie je mogelijk kan helpen aan een nieuwe baan. Wees niet bang om mensen te benaderen die je mogelijk een stap verder kunnen helpen, want dit kan je uiteindelijk veel opleveren. Schrijf die docent, medestudent, ex-stagebegeleider of gastspreker van je opleiding eens een leuk bericht en wie weet houd je er een leuke baan aan over.

Tip 3: zorg voor een goede basis bij het solliciteren

Wil je succes hebben met het vinden van een baan, dan moet je succes hebben in je sollicitatieprocedure. Je behaalt alleen successen in je sollicitatieprocedure als de basis van het sollicitatieproces helemaal klopt, wat betekent dat je een goede brief moet hebben en een goed cv moet kunnen sturen. Neem de tijd om je brief te schrijven, stel een duidelijk en indrukwekkend cv op en laat deze documenten altijd controleren door een externe partij. Slordigheidsfoutjes, onwaarheden en onduidelijkheden zijn uit den boze, dus let goed op dat alles klopt. 

Extra tip: geef niet meteen op!

Je gaat er misschien vanuit dat je meteen aan de slag kunt als je klaar bent met studeren, maar de meeste studenten zijn toch even aan het zoeken voor ze een baan hebben gevonden. Natuurlijk kun je geluk hebben en meteen een baan scoren, maar hier moet je zeker niet vanuit gaan. Ben je een paar keer afgewezen of hoor je helemaal niets van je sollicitaties, dan is het belangrijk om niet meteen op te geven. Blijf in jezelf geloven, blijf vacatures zoeken en blijf sollicitatiebrieven sturen en je wordt beloond met een baan.