Studeren in het buitenland

Veel studenten dromen ervan: een tijdje studeren in het buitenland. Want goed voor je CV, erg leerzaam en uiteraard een leuke ervaring. Hoewel er wel wat bij komt kijken, is het zeker de moeite waard. Hieronder lees je meer over studeren in het buitenland:

Waar en wat wil je studeren?

Allereerst is het goed om na te denken waar je wilt studeren. Dat kan een specifiek land zijn, omdat je de taal wilt leren, de cultuur interessant vindt of gewoon omdat de zon altijd schijnt. Of je denkt na over de inhoud van het programma; op welk vakgebied wil je wat bijleren en wat voor type onderwijs wil je. Vaak zijn er via je universiteit of Hoge school mogelijkheden om door middel van een uitwisselingsprogramma in het buitenland te studeren. Het bekendste uitwisselingsprogramma is het Erasmus programma. Verder kun je natuurlijk ook zelf op zoek door de universiteit of Hogeschool naar keuze direct te benaderen.

Studiepunten en diplomawaardering 

Om er helemaal zeker van te zijn dat je behaalde studiepunten in het buitenland ook in Nederland erkend worden is het verstandig om van tevoren dit goed geregeld te hebben met je eigen hogeschool of universiteit. Soms stellen ze hier namelijk een aantal voorwaarden voor. Zet dit zwart op wit op later geen onduidelijkheid te hebben.

Geld

Je kunt er van uit gaan dat je meer geld kwijt zult zijn als je in het buitenland gaat studeren. Je zult er naar toe moeten reizen, wat extra spullen moeten kopen en waarschijnlijk zul je vaker op stap gaan. Het is dus sowieso verstandig om wat gespaard te hebben. Verder is er de mogelijkheid een Erasmus beurs aan te vragen. Deze beurs ter ondersteuning van het studeren in het buitenland worden aangeboden door universiteiten en hogescholen. Vraag dit eens na bij je eigen school. Naast de Erasmusbeurs zijn er nog veel meer beurzen beschikbaar, vaak via goede doelen organisaties die soms heel specifieke eisen hebben. Een aanrader is de website van Wilweg.nl waar je een overzicht vindt van alle beurzen.

Studiefinanciering

Je kunt Nederlandse studiefinanciering aanvragen voor een studie in het buitenland. Doe dit 3 maanden van tevoren, maar liefst nog eerder. De voorwaarden om aanspraak te blijven maken op studiefinanciering als je tijdelijk naar het buitenland gaat zijn:

  • Je blijft ingeschreven bij een Nederlandse voltijdopleiding
  • Je studie, of stage, is onderdeel van deze opleiding

Je OV-chipkaart is helaas niet geldig in het buitenland. Wel kun je een OV-vergoeding aanvragen bij het DUO, dit in plaats van je studentenreisproduct in Nederland.

Lees hier meer op onze website over studiefinanciering in het buitenland

Een kamer vinden

Vaak hebben Hogescholen en universiteiten in het buitenland een campus of andere voorzieningen waar je tijdelijk een kamer kunt huren. Neem daarom als eerste contact op met de school of universiteit waar je gaat studeren. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van lokale of internationale huisvestingssites. Zoals bijvoorbeeld Housing Anywhere, waar studenten die tijdelijk naar het buitenland gaan voor studie of stage hun kamer aan voor onderhuur.

Je kamer verhuren

Het is natuurlijk zonde om je kamer in Nederland leeg te laten staan en de huur door te laten lopen, als je er niet bent. Het is daarom een goed idee om je kamer onder te verhuren aan een vriend of studiegenoot. Of, als dat niet lukt, aan een uitwisselingsstudent die op zoek is naar een kamer. Het is wel verstandig om hiervoor toestemming te vragen aan de woningbouwvereniging of je huurbaas. En verder raden we je aan om, als je jouw kamer gaat onderverhuren , een huurcontract op te stellen met de nieuwe, zodat alles zwart op wit staat. Ook als het je beste vriend betreft

Verzekeringen

In principe heeft de basisverzekering van je zorgverzekering  een werelddekking. Wel zijn er een paar uitzonderingen, dus neem voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar. Naast je zorgverzekering is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. Voor het geval je je spullen beschadigd of kwijtraakt. Lees hier meer op onze site over reisverzekeringen.

Visum en werkvergunning

Als je een Nederlands paspoort hebt dan heb je geen visum of werkvergunning nodig om in een ander EU-land te studeren of stage te lopen. Voor landen buiten de EU moet je vaak wel een visum en/of werkvergunning hebben. Het aanvragen er van kun je zelf doen via de ambassade maar makkelijker is het vaak om dit via een partij CIBT te doen. Vraag een visum ruim op tijd aan want het duurt soms nog wel een tijd voordat je het daadwerkelijk binnen hebt.

Taalcursus

Alhoewel veel studenten Engels spreken, kan het handig en verstandig zijn om in de lokale taal wat te kunnen zeggen en lezen. Dat maakt de uitwisseling natuurlijk alleen maar leuker. Tegenwoordig kun je gelukkig vrij eenvoudig via internet taalcursussen volgen, gewoon vanuit huis. Kijk hier op ons overzicht van thuisstudies.