Tips voor gebruik van je telefoon in het buitenland

2 juli 2014 Uit Door admin

Zoals je waarschijnlijk wel eens hebt gemerkt is het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland kostbaar. Dat komt omdat de tarieven voor bellen, sms’en en mobiel internetten flink hoger zijn in andere landen. En dat heb je meestal niet meteen door maar pas achteraf als de rekening komt. Hierbij meer informatie om de kosten te beperken.

1) Per 1 juli dalen de kosten in EU-landen

Sowieso zijn de kosten om in een ander EU-land mobiel data te downloaden per 1 juli gedaald. De kosten halveren zelfs, van 45 cent per MB naar 20 cent. Ook bellen en sms’en dalen in prijs. Ga je echter naar een ander land buiten de EU dan geldt deze tariefsverlaging niet. Dus niet voor Zwitserland, Turkije of Thailand.

2) Gebruik wifi

Gebruik zoveel mogelijk het wifi netwerk, op de camping, in het hotel of in het café. Dan maak je geen gebruik van je telefoonbundel en is het dus in principe gratis. Wel kan het zijn dat de eigenaar van het café of camping kosten voor het gebruik van het wifi netwerk in rekening brengt.

3) Vakantiebundels

Veel telecombedrijven hebben speciale pakketten voor vakantiegangers. Die kunnen je veel geld besparen maar dat geldt niet altijd. Of die voordeliger zijn is een kwestie van rekenen. Als je weinig belt of sms’t of het wifi netwerk gebruikt, heeft een vakantiebundel niet zoveel zin. Je moet dus eerst inschatten hoeveel je gaat bellen of gaat internetten. Lastig natuurlijk maar op je telefoon kun je het verbruik van de afgelopen periode zien. Dat geeft een aardig beeld. Let verder ook op hoe lang je de bundel moet afnemen en wanneer de bundel weer uit kan. Daarnaast kennen een aantal vakantiebundels een ander (hoger) starttarief voor bellen, waardoor je regelmatig moet bellen wil het voordelig zijn. Even puzzelen dus maar het kan zeker veel geld schelen als je je telefoon 24/7 je beste vriend is.

4) Beperken van dataverkeer

De grootste verrassingen komen vrijwel altijd van mobiel internet. Even de weg zoeken, appen met vrienden en een paar fotootjes in Facebook plaatsen. Het gaat sneller dan je denkt. Weet dat verreweg de meeste data verbruikt wordt door video’s. Geinige filmpjes op het strand kijken slurpt je bundel leeg. Net zoals online radio luisteren of het gebruik van Spotify. Een berichtje posten neemt weinig data in maar dat verandert als je er foto’s of video’s bij meestuurt.  En dan zijn er ook nog allerlei apps die op de achtergrond actief zijn. Stel bijvoorbeeld het updaten van apps uit totdat je via wifi verbinding hebt, net zoals het maken van back ups. Een rigoureuze maar goedkope oplossing is het gebruik van mobiele data in het buitenland uit zetten. Dit doe je door data roaming uit te zetten.

Lees meer over mobiele telefoons voor studenten