Tomorrow’s Leaders: dit heb je nodig voor een gezonde carrière

Tomorrow’s Leaders: dit heb je nodig voor een gezonde carrière

22 september 2015 Uit Door admin

Nieuw op de arbeidsmarkt? Op zoek naar een baan? Of juist een baan gevonden maar het is niet wat je verwacht of gehoopt had? Tomorrow’s leaders is een nieuw item op de Viking blog waarin young professionals en jonge ondernemers centraal staan. Veel jonge werknemers hebben andere (meestal hogere) verwachtingen van hun professionele leven. Susanne Biemans, oprichter van loopbaanadvies- en coachingsbureau Congruens, legt uit hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Hoe ‘maak’ je carrière?

Carrière kun je op verschillende manieren maken. De prettigste manier, is door te doen waar je goed in bent. Werk vinden waar je blij van wordt, zodat het je als het ware natuurlijk afgaat en je uitstraalt dat je er plezier in hebt. Uiteraard daarbij met open ogen, zodat je kansen ziet en pakt en mensen ook weten wat je wilt en waar je naar op zoek bent. Een beweging van binnen naar buiten eigenlijk: blij worden van wat je doet, en dat in de wereld (durven) neerzetten. Daarmee creëer je weer nieuwe kansen.

Hoe vind ik mijn talent?

Eén manier is door veel verschillende dingen te doen en erop te reflecteren: “wat ging goed, wat van mij of in mij maakte dat het goed ging, wat zegt dat over mij?” Ook kun je daarbij feedback van anderen vragen. Na een aantal van die ervaringen ontstaat er een rode draad: telkens als ik iets goed doe, gebruik ik bijvoorbeeld mijn talent om te organiseren.

Een andere manier is om terug te kijken naar wat je als kind graag deed, toen je nog niet beïnvloed werd door studiekeuze, arbeidsmarktperspectieven etc. Dan kom je bij je ‘pure’ talent, wat je spontaan vanuit je zelf graag deed en goed kon. Bij mij was dat bijvoorbeeld toneel spelen. Wat ik daar leuk aan vond en waar ik goed in was, was me helemaal inleven hoe het was voor die persoon in die tijd, en dat gaan spelen. Dat ‘inleven’ is mijn talent, ik noem het mijn ‘snaptalent’: snappen hoe het zit, wat er speelt, waar het écht om gaat…

Nou heeft niet iedereen die vroeger graag toneel speelde datzelfde ‘snaptalent’, want voor een ander kan het juist een talent zijn om mensen mee te krijgen, of het talent om de aandacht te vangen. Dus je moet wel op zoek naar wat precies je nou zo leuk vond aan toneelspelen, of hutten bouwen, of lezen, of voetballen etc.

Is gedreven zijn genoeg om echt carrière te kunnen maken?

Nee, het is wél een goeie basis. Maar die gedrevenheid zit van binnen, je moet ook oog hebben voor de wereld buiten je. Je moet kansen zien, je moet mensen laten weten wat je wilt en wat je kunt, je moet nadenken over stappen die je wel of niet neemt.

En nóg een belangrijk punt, je moet ook goed weten wat je met je gedrevenheid kunt. Je moet weten waar je goed in bent en je moet ook weten wat je beter niet kunt doen. Want er zijn genoeg voorbeelden van gedreven mensen die diep zijn gevallen, omdat ze dachten dat ze alles konden.

Wat is het beste advies dat je kan geven aan werkzoekenden?
Blijf geloven in jezelf, en zoek naar wegen om je doel te bereiken… De weg is niet altijd recht.

Wat is het beste advies dat je kunt geven aan mensen die niet zeker weten of dit het juiste carrière pad voor hen is?
Durf te onderzoeken, een carrière gaat meestal niet in een rechte lijn. Elke stap die je uit kunt leggen is een goede stap.

En als je meer advies wilt, kan een loopbaancoach je prima helpen.

Welk item is onmisbaar voor een gezonde loopbaan?
Zelfkennis, zonder twijfel.

Heb je nog ander advies?
Het is goed om over de toekomst na te denken, maar vergeet niet dat je in het hier-en-nu die toekomst vorm geeft. Dus hier, vandaag, moet je je werk goed en met plezier doen, om straks daar te kunnen komen. Ik ken de nodige mensen die zo ontevreden zijn, dat ze hun werk verwaarlozen of op alles wat los en vast zit solliciteren. Dat is geen visitekaartje.

Bron: Vikingdirect

Foto: Creativecommon