Wat betaal jij voor energie?

1 mei 2015 Uit Door admin

Ga je binnenkort op kamers? Dan krijg ook jij te maken met energierekeningen. Hoe groot deze kostenpost uiteindelijk gaat zijn heb je voor een deel zelf in de hand. Letten op je energieverbruik is natuurlijk nooit verkeerd. Het andere deel heb je niet zelf in de hand. De leveringstarieven voor energie worden bepaald door verschillende factoren. Wij geven je een overzicht van het verloop van de energieprijzen door de jaren heen en welke factoren hierop van invloed zijn.

Energietarieven

Vóór 2010 lieten de energieprijzen vooral een stijgende lijn zien. Energie werd steeds duurder. Maar het tij lijkt nu gekeerd. Ten opzichte van 2012 zijn de energieprijzen met ruim 17 procent gedaald. Na een piek in 2012 zijn de vastgestelde energietarieven van januari 2015 daarom gunstig te noemen. Goed nieuws, want op jezelf wonen als student is natuurlijk al duur genoeg.

Energie is opgedeeld in gas en stroom. Vooral de leveringsprijzen voor gas laten ten opzichte van 2012 een flinke daling zien van maar liefst 17,5 procent. Maar ook het stroomtarief gaat naar beneden. Deze is de afgelopen 2,5 jaar met 14,7 procent gedaald. Dat is een totale besparing van € 184,00 per jaar!

Factoren verloop energieprijzen

Energietarieven zijn variabel en worden twee keer per jaar opnieuw vastgesteld. In januari en in juli. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de gas- en stroomtarieven. Hoe de tendens van energieprijzen zich verder gaat ontwikkelen is vooraf daarom ook moeilijk te zeggen. Een van de belangrijkste factoren zijn de internationale olie- en gasprijzen. Deze worden bepaald naar aanleiding van een complexe samenloop van vraag en aanbod, speculatie en wereldpolitiek.

Daarnaast is ook het weer van invloed op de geldende energieprijzen. De afgelopen jaren hebben we vooral met zachte winters te maken gehad. Hierdoor is er minder hard gestookt. Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar energie afneemt, waardoor de prijs per kWh (stroom) en m3 (gas) omlaag gaat.

 

Infographic_Energieprijzen (2)

Bron: UnitedConsumers Energie