Wat kost een student? En wat levert hij op?

9 juni 2014 Uit Door admin

Wat kost studeren? En wat levert het op? De Algemene Rekenkamer heeft alle kosten en baten op een rijtje gezet op de website http://www.rekenkamer.nl/rendementschecker/

Onderwijs maakt je rijker. Onderwijs levert jou en de samenleving iets op, maar kost ook wat. Wanneer wegen de opbrengsten van onderwijs op tegen de kosten ervan? In dit onderzoek kijkt de Rekenkamer naar de kosten en opbrengsten van onderwijs die in geld uit te drukken zijn. Onderwijs levert jou persoonlijk een hoger salaris op en hierdoor ontvangt de rijksoverheid meer belasting. Hoe lang duurt het voordat de kosten van je opleiding zijn terugverdiend, oftewel: op welk moment na je afstuderen zijn de opbrengsten van je opleiding in evenwicht met de kosten van je studie? 

3 voorbeelden:

  • Een studente die de Kunstacademie (hbo) heeft gedaan, betaalt zelf 12.832 euro aan die studie, de overheid 65.844 euro. Vijf jaar na afstuderen verdient zij gemiddeld 21.600 euro per jaar. Met dat inkomen is de eigen investering in de opleiding na 19 jaar terugbetaald, de overheid heeft de investering er na 35 jaar nog niet uit.
  • Een student die een universitaire opleiding in de gezondheidszorg heeft gedaan, betaalt zelf 17.268 euro aan die studie, de overheid 88.486. Vijf jaar na afstuderen verdient die hij gemiddeld 49.900 euro per jaar. Daarmee is de eigen investering in de opleiding in 4 jaar terugverdiend, die van de overheid in 8 jaar.
  • Een economiestudie aan de universiteit kost de overheid ongeveer 73.000 euro. Daarnaast betaalt de student nog zo’n 12.000 euro zelf. Een meisje dat direct na het afronden van deze studie aan het werk gaat, heeft de overheidsbijdrage in 8 jaar na het afstuderen terugbetaald aan inkomstenbelasting. De kosten die de studente en haar ouders zelf hebben gemaakt zijn in 4 jaar terugbetaald

Op de website van de Rekenkamer staan de kosten en baten van vele opleidingen in het mbo, hbo en aan universiteiten. Zo kan iedereen zelf kijken wat hij of zij kost en oplevert. De Rekenkamer heeft de inkomensgegevens van 2007 tot en met 2011 bekeken van mensen die in het collegejaar 2005/2006 zijn afgestudeerd.