2015: wat verandert er voor jou?

3 januari 2015 Uit Door admin

De kater is (bijna) verwerkt, de kerstboom heeft nog een paar naalden over en iedereen neemt zich voor om dit jaar alles anders te doen. 1 januari is het begin van een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Bereid je even voor met wat veranderingen.

Uitgaan

Sinds twee weken rijden treinen in de Randstad en andere knooppunten langer door: er gaan extra late treinen naar Zwolle, Alkmaar, Deventer, Haarlem, Dordrecht en Utrecht en er komen extra nachttreinen tussen Utrecht en Nijmegen. Schiphol is voortaan ook ’s nachts te bereiken vanuit Amsterdam.

Roken

Roken in kleine kroegen wordt héél moeilijk. Het rookverbod voor kleine kroegen is er al sinds oktober, maar op veel plekken stonden de asbakken nog op tafel. Caféhouders kregen dan een waarschuwing, maar vanaf vandaag meteen een boete als er binnen gerookt wordt. Rokers sowieso opgelet: de accijnzen gaan omhoog. Een pakje sigaretten of shag wordt 9 cent duurder.

Thuiskopieheffing

De thuiskopieheffing op onder meer cd’s, smartphones, tablets en computers gaat omlaag met 30 procent. Daardoor betaal je niet 5 euro extra voor een laptop, maar 3,50 euro.

Facebook

Nieuwe privacyvoorwaarden van Facebook. Eigenlijk per 1 januari, maar Facebook heeft de introductie uitgesteld tot 30 januari. Volgens de nieuwe voorwaarden wordt wat je op Facebook zet van Facebook. En kunnen ze bijvoorbeeld meer met je locatiegegevens doen. Veel privacy-instellingen heb je nog steeds zelf onder controle, maar ben je het er niet mee eens? Dan moet je Facebook maar niet meer gebruiken.

Studeren

Vanaf 1 september: het leenstelsel. Als je al studiefinanciering krijgt, verandert er niets, ook niet als je tussendoor een jaar stopt. Maar voor nieuwe bachelor- en masterstudenten verdwijnt de basisbeurs. Dat betekent dat je moet gaan lenen, maximaal zo’n 1000 euro per maand. Je hebt 35 jaar om die lening terug te betalen.

De aanvullende beurs blijft als je ouders samen minder dan 48.000 euro verdienen. Deze beurs gaat zelfs met 100 euro per maand omhoog. De aanvullende beurs wordt omgezet in een gift zodra je je diploma haalt.

Online gokken

Dat zou vanaf 1 januari legaal worden, maar dat is uitgesteld. Het is een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven. De huidige wet op de kansspelen is bijna 50 jaar oud en verbiedt het aanbieden van kansspelen zonder vergunning. “Spelers zijn daarom aangewezen op het illegale aanbod, waarop weinig toezicht mogelijk is”, zegt Teeven. Hij wil dat gokbedrijven een vergunning kunnen krijgen voor websites die zich op de Nederlandse markt richten. Ze moeten dan wel maatregelen nemen om verslaving tegen te gaan.

Verkeer en vervoer

Openbaar vervoer wordt iets duurder. Zowel bij de GVB als de NS moet er nu meer betaald worden voor een kaartje. De tarieven voor de enkele reizen en dagretours op NS trajecten zijn met 1,98% gestegen.

De ‘hufterovertredingen’ in het verkeer worden dit jaar harder aangepakt. Dat zijn gevaarlijke en hinderlijke gedragingen, zoals het niet stoppen voor een stopteken van de politie, negeren van een rood kruis, of op de snelweg onterecht de vluchtstrook gebruiken. Eerst kwamen dit soort overtreders er met een standaardboete vanaf, maar nu komen dit soort zaken ook voor de rechter, zodat de veelpleger uit de anonimiteit wordt gehaald en eerder bekend is bij politie en justitie.

De wegenbelasting gaat in veel provincies omhoog. Bovenop een basisbedrag dat in het hele land geldt, verschilt het per provincie hoeveel je daarbovenop nog moet betalen.

Nieuwe borden

En bestudeer ook even de veertien nieuwe verkeersborden die je vanaf vandaag langs de weg kunt zien. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu wil duidelijker maken waar trams, bussen, tractoren en vrachtwagens wel en niet mogen rijden.

Snelrecht

Mensen die hulpdiensten of bushokjes in elkaar trappen worden ook sneller aangepakt. Agressie of geweld tegen politieagenten, ambulancepersoneel of leraren wordt dus sneller en strenger bestraft. Vanaf dit jaar kan de politie een overtreder langer vasthouden zodat hij niet op vrije voeten is voordat de snelrechtzitting er is. Dat is binnen 17 dagen.

Gezondheid

Het eigen risico is weer verhoogd, naar 375 euro. De eerste 375 euro aan zorgkosten betaal je dus zelf. Het is een verhoging van 15 euro ten opzichte van 2014. De tandarts wordt goedkoper. Heb je niets aan als je nu naar de tandarts moet, de maximale tarieven gaan per 1 juli in. De tarieven gaan met 5 procent omlaag. Controles, het vullen van een gaatje of het trekken van een kies wordt dus goedkoper. Het maximale tarief voor het plaatsen van implantaten gaat zelfs 100 euro (19 procent) omlaag.

Chipknip

Betalen met je Chipknip? Hoeft niet meer en kan ook niet meer. Als er nog geld op staat, wordt dat op je rekening teruggestort.

Bron: NOS