3 tips voor het vinden van een perfecte opleiding

3 tips voor het vinden van een perfecte opleiding

28 mei 2021 Uit Door admin

Het is niet altijd even gemakkelijk om opleiding te kiezen die richting geeft aan je toekomst. Een deel van de studenten heeft altijd al geweten wat te gaan studeren, maar dat is niet van toepassing op de meerderheid. Er zijn voor deze laatste groep wel enkele tips om een perfecte opleiding te vinden. Bijvoorbeeld als het gaat om het brede aanbod van functies en mogelijkheden binnen het sociaal domein. Een opleiding Sociaal Domein is bovendien beschikbaar op uiteenlopende niveaus, van mbo-opleiding tot professional master.

1. Keuze op basis van interesse, kwaliteit en activiteiten

Het is bij het kiezen van een opleiding belangrijk om je interesses, kwaliteiten en activiteiten als uitgangspunt te nemen. Zijn er bijvoorbeeld specifieke onderwerpen die echt je interesse hebben? Bijvoorbeeld financiële zaken of geschiedenis of politiek of sport? Elk persoon heeft bovendien verschillende kwaliteiten en vaardigheden. Het is handig om deze kwaliteiten voor jezelf te benoemen en te kijken of deze bij een bepaalde opleiding goed tot hun recht komen. Ook je activiteiten kunnen een inspiratiebron vormen om een perfecte opleiding te kiezen. Een vrijwilligersfunctie als penningmeester bij een sportvereniging laat zien dat je interesse hebt in cijfers. Sta je achter de bar dan zijn sociale skills van belang en ligt de keuze voor een opleiding bijvoorbeeld meer in de richting omgang met mensen.

2. Keuze op basis van werkaanbod

Heb je echt helemaal geen flauw idee welke opleiding je moet volgen en heb je een brede interesse? In dat geval is het ook mogelijk om een keuze te maken voor een opleiding op basis van het toekomstige werkaanbod. Er is in de arbeidsmarkt altijd vraag naar specifieke beroepen. Denk maar aan tekort aan leraren in het onderwijs of de grote vraag naar zorgpersoneel op allerlei niveaus. Uiteraard is het wel belangrijk om ook dan je interesses, kwaliteit en activiteiten als basis te nemen om de perfecte opleiding te vinden. Het is ideaal als je de perfecte opleiding vindt omdat de motivatie in dat geval ook optimaal is. De kans op het succesvol afronden van een opleiding is daardoor ook nog eens groter. Het is overigens altijd mogelijk om bij het vinden van een perfecte opleiding hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld door contact op te nemen met een studieadviseur om erachter te komen welke opleiding het beste bij je past. Uiteraard is het ook handig om te weten welke opleidingen er allemaal zijn om een goede keuze te kunnen maken.

3. Altijd blijven leren

Het is ongeacht de opleiding die je kiest belangrijk om altijd te blijven leren. Er zijn in allerlei beroepsgroepen mogelijkheden om je te ontwikkelen. Dat kan zowel door je kennis te verbreden als door je verder te specialiseren. Bovendien zijn er ook externe factoren die aanleiding geven om jezelf verder te ontwikkelen. Denk maar aan wijzigingen in wetten en regels op allerlei gebieden. Bijvoorbeeld met betrekking tot de invoering van de Omgevingswet. Om je kennis up to date te houden en specifieke kennis op te doen, is een opleiding Omgevingswet perfect.