4 Bespaartips voor studenten

4 Bespaartips voor studenten

10 augustus 2021 Uit Door admin

Het beeld van de arme student is er niet voor niets. Het studentenleven is nu eenmaal niet goedkoop, terwijl de inkomsten doorgaans magertjes zijn. Gelukkig kun je met onderstaande tips flink besparen.

1. Eet en drink minder buiten de deur

Die cappuccino’s en etentjes buiten de deur zijn natuurlijk heerlijk, maar lopen wel behoorlijk in de papieren. Schrijf maar eens op wat je maandelijks aan eten en drinken buiten de deur uitgeeft. Dit is waarschijnlijk meer dan je denkt. Het is misschien wat drastisch om hier ineens helemaal mee te stoppen, het moet tenslotte wel leuk blijven. Maar minderen kan al een flink verschil maken.

Probeer de verleiding om buiten de deur te eten en drinken minder groot te maken door zelf voldoende mee te nemen voor onderweg. Investeer in een goede thermosbeker voor koffie, die heb je er zo uit als je minder buiten de deur koffiedrinkt. Tupperwares zijn je beste vriend voor het meenemen van eten. En in plaats van uit eten gaan, kan het minstens zo leuk zijn om etentjes thuis te organiseren. Nodig je vrienden bijvoorbeeld uit voor een zogenaamde potluck, waarbij iedereen een maaltijd meeneemt. Zo is het voor iedereen goedkoop, terwijl er meestal wel zeer smakelijk eten op tafel staat.

Bron: Pixabay

2. Stop met roken

Dat roken niet goed is voor je gezondheid, behoeft geen uitleg. Maar er hangt ook een behoorlijk prijskaartje aan. De Rijksoverheid probeert roken te ontmoedigen door het stapsgewijs steeds duurder te maken. Je moet al redelijk diep in de buidel tasten voor een pakje, maar dit zal dus alleen nog maar meer worden. Het hangt er vanaf hoeveel je rookt, maar dat je hier goed op kunt besparen is een feit.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Schroom niet om op hulp te vragen! Zo kun je bij je huisarts terecht of een speciale coach inschakelen. Daarnaast is stoppen met roken met behulp van nicotione-pouches het overwegen waard. Dit zijn kleine nicotinezakjes die je tussen je bovenlip en je tandvlees stopt. Omdat er geen tabak bijzit en er geen rook in je longen komt, is het gezonder dan roken. Wel zit er nicotine in. Dit is in verschillende hoeveelheden te verkrijgen, waardoor je langzaam kunt afbouwen. Zo maak je de overgang een stuk makkelijker voor jezelf. En als je zoekt naar goedkope nicotine, is ook de overgangsfase liever voor de portemonnee. 

3. Kijk naar studentenkortingen

Ontzettend veel instanties en gelegenheden bieden een speciale studentenkorting aan. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je die laat liggen. Soms wordt de korting duidelijk gecommuniceerd, maar niet altijd. Het kan dus goed zijn om dubbel te checken of je misschien aanspraak maakt op studentenkorting.

4. Koop tweedehands

Als je spullen tweedehands koopt, scheelt dat vaak bakken met geld. Om te beginnen met je schoolboeken, je geeft hier onnodig veel geld aan uit als je ze nieuw koopt. Maar ook als je kleding en meubels tweedehands koopt kun je veel geld besparen. Toegegeven: je moet er soms net wat meer zoeken, maar op een gegeven moment word je hier handiger in (en wordt het wellicht zelfs leuk). Soms kun je zo zelfs echte pareltjes op de kop tikken.

Bron: Pixabay

Besparen smaakt al snel naar meer

Besparen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. En als je eenmaal op de goede weg bent, kan dat je zelfs motiveren om nóg meer te besparen. Hoog tijd om ermee te beginnen dus!