4 Praktische tips voor vegan studenten

4 Praktische tips voor vegan studenten

26 november 2021 Uit Door admin

Steeds meer studenten kiezen voor vegan en willen veganistisch of vegetarisch eten. Dat betekent dat ze geen vlees én geen zuivelproducten eten, oftewel niks van dierlijke afkomst. Om gezondheidsredenen of wegens het milieu. Maar niet vanwege financiële redenen want vegan of vegetarisch eten is niet goedkoper. En ook niet vanwege praktische redenen. Want alhoewel het aan het veranderen is, studenten zijn nu zelfs zes keer vaker vegetarisch of vegan dan hun ouders, zijn vlees en andere producten van dierlijke afkomst toch nog vaak de norm. Daarom hierbij 4 praktische tips om makkelijk en toch goedkoop vegan of vegetarisch te eten.

1) Maak het zelf, voor meerdere keren

Het is makkelijk om eten te laten bezorgen of kant-en-klaar te kopen maar bezorgen is vrij prijzig en kant-en-klaar is meestal niet zo lekker. En sowieso minder gezond dan wanneer je het zelf maakt. En maak het je zelf makkelijk door voor meerdere keren te koken. Kost niet veel meer tijd, scheelt wel geld bij het inkopen en de volgende keer hoef je je eten alleen maar op te warmen. Let er wel op dat je sommige producten niet kunt invriezen (spinazie bijvoorbeeld). En vries nooit iets opnieuw in dat al een keer ontdooid is.

2) Werk samen en koop groot in

Samenwerking leidt tot besparingen. Als je eten en drinken in grote hoeveelheden inkoopt, gaat de prijs per maaltijd omlaag. Zo kun je bijvoorbeeld met je huisgenoten samen grote zakken rijst, linzen en pasta kopen. Of producten die in de aanbieding zijn. Dit scheelt veel, vooral als je het eten toch gaat invriezen voor later of als je je vrienden uitnodigt om samen te koken en te eten. Niet alleen gezonder maar nog gezellig ook.

3) Plan je maaltijden en zoek de goedkoopste

Het is verstandig om voor de komende week al je menu’s te bedenken, zodat je gericht kunt inkopen. Zoek vervolgens uit waar de producten het goedkoopste zijn en koop dan groot in. Het is makkelijk om alles bij één supermarkt te kopen, maar vaak ook duurder. Bekijk sowieso aanbiedingen van verschillende supermarkten. En verder zijn de Turkse supermarkt en toko’s vaak goede plekken om grotere verpakkingen vinden voor een lagere prijs. Granen, bonen, noten, zaden en kruiden kun je daardoor een stuk goedkoper inslaan. Dit zijn producten die je vaak gebruikt en ze blijven lang houdbaar.

4) Ook maaltijden voor onderweg zijn vegan

Soms heb je opeens trek of heb je ’s ochtends haast en komt het er niet van om goed te ontbijten. Ook dan kun je als vegan student goed uit de voeten. Er zijn inmiddels meerdere snelle, lekkere en gezonde vegan maaltijden, zoals die van yfood. Hun yfood vegan lijn omvat drinkmaaltijden op sojabasis met een nutriscore A die in 4 smaken beschikbaar zijn: bessen, banaan, vanille en choco. De drankjes bevatten eiwitten, vezels, plantaardige oliën en 26 vitaminen en mineralen. Kortom, een praktische, gezonde en smakelijke maaltijd.