4 tips om energie te besparen in je studentenkamer

4 tips om energie te besparen in je studentenkamer

6 september 2021 Uit Door admin

Studeren en studentenkamers zijn al duur genoeg. Meestal betaal je maandelijks een voorschot voor de energie en volgt er op het einde van het jaar een afrekening. Als je het energieverbruik beperkt, kan dat een mooie meevaller zijn. In het andere geval is de jaarlijkse afrekening mogelijk een onaangename verrassing. Gelukkig is het niet zo moeilijk om je energieverbruik te beperken.

De thermostaat een graadje lager zetten

Hoewel een studentenkamer niet groot is, stroomt er toch veel energie naar de verwarming. Het is dan ook een goed idee om de verwarming een graadje lager te zetten. Een temperatuur van zo’n 18 °C is bovendien ideaal om je te concentreren en te studeren. En per graad dat je de thermostaat lager instelt, bespaar je ongeveer 7% energie. Met een aangenaam dekentje of een dikkere trui merk je daar bovendien niks van. Let er ook op dat je de verwarming uitzet wanneer je slaapt of niet op je kamer bent.

Energiezuinige apparaten kiezen

Als je apparaten gebruikt, is het aan te raden om te kiezen voor energiezuinige apparaten. Hiervoor kijk je vooral naar het energielabel van de apparaten. Dit wil niet zeggen dat je al je apparaten nu ineens moet vervangen door energiezuinigere varianten. Daarvoor is de terugverdientijd te beperkt en je doet er het klimaat ook geen plezier mee. Een uitzondering op deze regel zijn gloeilampen. Gloeilampen verbruiken zoveel energie dat het eigenlijk altijd beter is om ze meteen te vervangen door LED verlichting. Je hoeft dus niet te wachten tot ze het niet meer doen.

Onnodig energieverbruik voorkomen

Hoewel je apparaten niet direct hoeft te vervangen, kan je er toch op besparen. Dit doe je door apparaten niet op stand-by te zetten, maar ze daadwerkelijk uit te schakelen. Ook opladers trek je steeds uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Als je sluipverbruik voorkomen vervelend vindt, kan je een schakelklok gebruiken. Dan schakelt alles automatisch uit op een bepaald tijdstip. Vergeet dan natuurlijk niet om je ijzersterke essay tijdig op te slaan.

Er zijn nog heel wat andere manieren om onnodig energieverbruik te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld de helderheid van een televisiescherm verlagen. Daarnaast kook je niet meer water in de waterkoker dan nodig is, houd je de oven zoveel mogelijk gesloten en stop je de koelkast goed vol.

De studentenkamer isoleren

Het komt nog steeds voor dat studentenkamers onvoldoende zijn geïsoleerd. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je zelf kan doen. Begin alvast met de gordijnen overdag open te laten zodat de warme zonnestralen de ruimte verwarmen. ’s Avonds gaan de gordijnen opnieuw dicht, zodat de warmte goed behouden blijft. Kleef daarnaast radiatorfolie achter de verwarming. Zo voorkom je dat de radiator de muren in plaats van de ruimte opwarmt. 

De ramen zijn vaak een zwak punt. Het is niet ongewoon dat de huidige tochtbanden uitgedroogd zijn en niet meer helemaal goed werken. Het ophangen van nieuwe tochtbanden rond de kozijnen kan al veel verhelpen. Ten slotte kan je transparante thermofolie kopen die je op de ruiten kleeft. Dit vermindert niet alleen vervelende condens, maar het zorgt er ook voor dat er minder energie verloren gaat.