5 klussen aan je studentenwoning die je huurbaas moet doen

5 klussen aan je studentenwoning die je huurbaas moet doen

13 juli 2019 Uit Door admin

Veel studenten wonen in een wat gare en gammele studentenkamer. Je hebt weinig te besteden en dus heb je weinig luxe. Helemaal niet erg, maar soms is de situatie wel heel slecht. Of zelfs onveilig. Je hebt gelukkig als student ook een aantal basis rechten. Déze 5 klussen aan je studentenwoning moet je huurbaas verplicht (laten) uitvoeren.

1. Fatsoenlijke elektriciteit

De studentenwoning hoort elektriciteit te hebben. Deze moet ook goed en veilig geregeld zijn. Wettelijk moet de woning worden gekeurd door de brandweer. De eisen zijn vrij streng. Stopcontacten moeten stevig vastzitten en goed werken, de verlichting moet veilig zijn en er mogen niet zomaar losse stroomkabels lopen. Is jouw situatie niet veilig? Dan kun je een keuring laten doen door een elektricien of door de brandweer. Vervolgens zal de huurbaas de situatie in orde moeten laten maken.

2. Water in veilige leidingen

Loden waterleidingen zijn niet meer van deze tijd. Soms kom je ze nog tegen in oude woningen. Loden leidingen mogen al heel lang niet meer geplaatst worden. Zitten ze er nog wel in jouw studentenwoning? Als er dan iets mankeert aan de leidingen moeten ze vervangen worden voor nieuwe leidingen. Verder moet je op bepaalde plekken, zoals de keuken en de badkamer, toegang hebben tot warm en koud stromend water.

3. Fatsoenlijk schilderwerk

Je huurbaas is in principe niet verplicht om de boel te schilderen. Tenzij je er echt problemen mee krijgt. Afbladderende verf kan bijvoorbeeld problemen geven. Het is nog erger als er sprake is van lekkage omdat de kozijnen zijn gaan rotten. Dan moet de huurbaas deze vervangen. Aan de binnenkant van jouw kamer ben je zelf verantwoordelijk voor. Dus ook de binnenkant van de kozijnen is in principe jouw taak om netjes te houden. Ben je zelf niet handig, dan kan een goedkope schilder uitkomst bieden. Het is dan slim om met de andere studenten samen te werken zodat alle ruimtes in één keer gedaan kunnen worden. De buitenkant van de woning is de taak van de verhuurder.

4. Keuken met koelkast en kookplaat

Je studentenkeuken hoeft er niet perse gloednieuw uit te zien. Maar bepaalde gebreken moeten wel opgelost worden. Zo moet lekkage altijd direct worden opgelost. Verder dient er een werkende koelkast te zijn en een werkende kookplaat. Je moet in staat zijn om op een normale manier eten te bereiden. Toch is de verhuurder hier niet volledig verantwoordelijk voor. Hij is niet verantwoordelijk voor schade die door de bewoners veroorzaakt werd. Dus als jullie de koelkast kapotmaken, zullen jullie hem meestal moeten vervangen.

5. De CV-ketel en onderhoud daaraan

De CV-ketel is in de woning, maar valt toch onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Dat is alleen anders als dat specifiek is afgesproken en in het contract staat. Zit je in de kou, dan moet je huurbaas dat dus oplossen. Ook het regulier onderhoud aan de ketel is voor de rekening van de huurbaas. Uiteraard is er een uitzondering: als de CV-ketel duidelijk door jullie schuld kapot is gegaan, moeten jullie ook betalen voor de kosten.

Als je een kamer of appartement huurt, heb je bepaalde rechten en plichten. Er zijn dingen die je zelf moet oplossen, maar ook een aantal dingen die de verhuurder moet doen. Zo moet de verhuurder bijvoorbeeld het buitenwerk netjes bijhouden. Is jouw kamer niet goed onderhouden en zijn er veel achterstallige klussen? Dan is er kans dat je huur omlaag kan. De huurcommissie werkt namelijk met een puntensysteem. Als jouw studentenhuis maar weinig punten krijgt, zal de maximale huur ook lager uitvallen. Doe de check en kijk of jouw huur te hoog is!