5 misvattingen over SOA’s waar je NIET in moet trappen

5 misvattingen over SOA’s waar je NIET in moet trappen

22 november 2017 Uit Door admin

Veel studenten zijn niet helemaal op de hoogte over SOA’s en de risico’s. Er zijn veel fabels over SOA’s waar jongeren intrappen. Lees hier de 5 grootste en meest gehoorde misvattingen over SOA’s.

Geen 2 SOA’s tegelijk

Een dubbelinfectie (twee SOA’s tegelijk hebben) bestaat wél. Ondanks dat velen denken van niet. Sterker nog, het hebben van een SOA vergroot de kans op het krijgen van een tweede SOA. Het is dus mogelijk om meerdere SOA’s tegelijk te hebben.

Pil beschermt tegen SOA’s

De pil voorkomt een baby, maar voorkomt helaas geen SOA’s. Het enige anticonceptiemiddel dat beide voorkomt is een condoom. Met een condoom heb je geen lichaamsvocht-lichaamsvocht contact, waardoor je niet met een SOA besmet kan worden. Met de pil heb je dit wel, en loop je dus risico.

Er is momenteel wel een pil die preventief werkt tegen HIV maar deze wordt nog niet vergoed en is nog niet heel bereikbaar. Het gaat om PrEP. Deze werkt alleen tegen HIV en dus niet tegen andere SOA’s.

Herpes in je relatie = één van de twee vreemdgegaan

Dit is niet waar. Herpes is een tricky SOA. Dit virus kan heel lang al aanwezig zijn in iemands lichaam zonder dat deze klachten of symptomen geeft. Je kunt de SOA daarentegen in zo een situatie wél overdragen op iemand anders. De infectie van het Herpes virus kan dus al ver voor je relatie hebben plaatsgevonden waar het geen symptomen heeft veroorzaakt. Herpes kan dus pas ontdekt worden tijdens de (nieuwe) relatie, omdat het dan pas klachten veroorzaakt bij de partner. Dit hoeft dus niet te betekenen dat de ander is vreemdgegaan, en de SOA al langer aanwezig was!

Geen symptomen, geen SOA

Het is juist gebruikelijk dat je van je SOA niet per se iets hoeft te merken! Zo een ‘stille infectie’ komt vooral veel bij Chlamydia voor. Meer dan de helft van de Chlamydia en Gonorroe infecties zijn symptoomvrij. Laat je dus regelmatig checken als je onveilig seks hebt (met wisselende partners), want wie weet heb jij wel wat opgelopen zonder dat je het wist! 

Gratis testen

Dit is helaas lang niet altijd meer mogelijk. Sowieso is de SOA-test bij de huisarts niet gratis! Vergis je hier niet in, testen bij de huisarts komt uit je eigen risico. Bij de GGD is de test gratis voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Maar ook dan kan je doorverwezen worden naar je huisarts. Bij veel GGD’s moet je weken wachten voor je aan de beurt bent en als blijkt dat je relatief weinig risico hebt gelopen kan je ook nog doorverwezen worden naar je huisarts. In veel gevallen kan je perfect met een alternatief uit de voeten. Bekijk testalize.me maar eens. Testen op dezelfde manier als bij de huisarts of GGD maar nu zelf en vanuit huis. Stukken goedkoper trouwens dan je huisarts…

Voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen. Doe het veilig! Zo voorkom je een SOA en de gevolgen.