Afstuderen in tijden van Corona

Afstuderen in tijden van Corona

23 november 2020 Uit Door admin

Wat ga je doen zodra je afgestudeerd bent? Het is een vraag die vele studenten krijgen. Het antwoord hierop is niet voor elke student makkelijk te beantwoorden. De overgang van studeren naar werken is soms ingrijpender dan we ons realiseren en de huidige situatie omtrent Corona maakt het er niet makkelijker op.

Waar voorheen studenten na het afstuderen meerdere mogelijkheden hadden, ligt dat momenteel anders. Niet alleen is de banenmarkt erg krap, ook voor studenten die nog niet exact weten wat zij willen zijn de opties beperkt. Een van de meest voorkomende handelingen na het afstuderen is reizen. Het is de perfecte manier om niet alleen andere (internationale) mensen te leren kennen maar ook jezelf! Trek de wereld rond met je backpack, ga volledig uit je comfort zone en duik in alle avonturen die je tegen komt. Het leidt voor menig student naar duidelijkheid over wie je nu echt bent en waar jij naar streeft binnen je toekomstige carrière.

Anno 2020 is reizen na het afstuderen niet mogelijk en de kans dat dit op korte termijn veranderd is klein. Met de huidige situatie waar meer mensen hun baan verliezen als krijgen kan dit voor veel studenten leiden tot een hoop stress. De gesprekken blijven immers hetzelfde; weet jij al wat je gaat doen als je afgestudeerd bent? Wellicht wil je in plaats van reizen graag samenwonen of een auto kopen en dan hebben we het nog niet eens over die studieschuld die je graag zo snel mogelijk zou willen aflossen.

Wij denken graag met je mee en delen wat tips over de mogelijkheden na afstuderen in tijden van Corona:

Freelancen:

Het kan wellicht lastig zijn om op dit moment een vaste baan te vinden, dat betekent echter niet dat je moet wachten met het opbouwen van een goed C.V. In deze tijd is het lastig voor bedrijven om contracten voor langere tijd te geven, maar ze kunnen wellicht tijdelijke ondersteuning gebruiken. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ga aan de slag als freelancer. Start met het aanbieden van jouw skills op bijvoorbeeld LinkedIn en bouw je CV langzaamaan op met tijdelijke klussen. Dit vergroot ook je kans om uiteindelijk toch een contract aangeboden te krijgen bij dat bedrijf waar je het zo naar je zin hebt.

Uitzendwerk:

Het is vergelijkbaar met freelancen alleen hoef jij geen registratie te hebben bij de Kamer van Koophandel. Er zijn veel uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in studenten- en startersfuncties. Het gaat hierbij veelal om korte klussen van bijvoorbeeld een week, een maand of een aantal maanden. Voor bedrijven werkt dit prettig omdat ze geen contract aan de werknemer hoeven te geven. Jij hebt de mogelijkheid om verschillende klussen aan te nemen en je tegelijkertijd goed te kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt.

Aandelen:

In plaats van het budget dat je wellicht gespaard had voor die reis na je studie op je spaarrekening te laten staan, kan jij je geld gaan beleggen. Het huidige rentepercentage maakt het er niet aantrekkelijker op om geld op de bank te laten staan dus start met investeren! Tegenwoordig zijn er steeds meer jongere mensen die de voordelen zien van het kopen en verkopen van aandelen. Ingewikkeld? Nee hoor, via deze aandelen kopen tips kan je snel en eenvoudig leren hoe dit werkt.

Eigen bedrijf:

Met je eigen budget kan je natuurlijk ook voor jezelf beginnen! Het lijkt wellicht niet de juiste tijd hiervoor maar er zijn altijd bedrijven die het beter doen in tijden van crisis en het leidt tot nieuwe initiatieven. Altijd al de kriebels gehad om eigen baas te zijn en heb jij een goed idee voor een eigen onderneming? Twijfel niet en waag de sprong! Veel startups, denk aan een online business, hebben een klein startkapitaal nodig en biedt voor jonge mensen veel kansen.