Als Surinamer studeren in Nederland

Als Surinamer studeren in Nederland

20 januari 2021 Uit Door admin

Dit stappenplan is voor Surinaamse studenten die in Nederland willen studeren.

Stap 0: verder studeren maar waar begin ik?

Stel jezelf continue deze vragen: Wat vind jij leuk of intrigerend en waarom? Wat kan jij heel goed? Wat zijn je interesses? Wat zou je graag willen leren? Waarop ben je trots? Nog geen antwoord gevonden? Praat met iedereen over de bovenstaande vragen en wissel jullie gedachten hierover uit.

Stap 1: wat kan jij goed?

Het kiezen voor een vervolgstudie is geen gemakkelijk keuze en het is belangrijk dat je hierover goed nadenkt. Kies wat bij jou past en waarin jij jezelf in wilt verdiepen.

Om een globaal idee te krijgen van de studierichting die bij jou past, is het een aanrader om meerdere online studiekeuze testjes (Google op studiekeuzetest) te doen. Ook is het belangrijk om te weten welke vaardigheden jij zelf zou willen hebben.

Ga sparren met verschillende mensen om nieuwe ideeën te krijgen, bezoek de open dagen van interessante opleidingen, neem contact op met universiteiten en hogescholen en vraag hun digitale brochures, zoek het internet af naar mensen die hetgeen doen wat jij zou willen, zoek binnen jouw netwerk naar personen die in het werkveld zitten waar je vragen aan kan stellen.

Doe geen studie omdat je ouders of andere familieleden dit voorstellen, terwijl de studie eigenlijk helemaal niet bij je past. In het buitenland studeren is duur, maar het is een prachtige kans om je in een nieuwe omgeving te plaatsen. Zorg ervoor dat je enthousiast van jouw studiekeuze.

Stap 2: wanneer begin je met de voorbereidingen?

Het simpele antwoord is: zo vroeg mogelijk!

Begin zo vroeg als je kunt met de studieoriëntatie en het verzamelen van de benodigde documenten. Minimaal een jaar van te voren hiermee beginnen, is echt noodzakelijk. In Suriname kan het voorkomen dat het werven van de benodigde documenten lang duurt en de instanties in het buitenland vaste deadlines hebben.

Hier de link naar Studyfinder,  een initiatief van EP-Nuffic. Dit is de enige database in Nederland dat een compleet overzicht bied van alle studieprogramma’s, die in Engels of andere talen gegeven worden. Overzicht onderwijsinstellingen in Nederland. Hier vindt je alle universiteiten en hogescholen op één plek.

Universiteiten leggen nadruk op wetenschappelijk onderzoek en theorie. De hogeschool legt de focus op de praktische en project benadering van een opgave. Meer verschillen tussen universiteit (WO) en hogeschool (HBO) kun je hier vinden.

Inschrijvingen 

De meeste inschrijvingen voor een opleiding in Nederland hebben een deadline in mei. Dus voor die tijd moeten grotendeels van jou schoolzaken, benodigde documentatie en “Studielink” geregeld zijn. Alle inschrijvingen vinden plaats via de universiteiten en/ of hogeschool, dus er moet op een zo vroeg moment contact opgezocht worden met hun. Verder lopen dergelijke studiezaken en inschrijvingsprocedures via Studielink. Wanneer je in Nederland komt studeren dan vraagt de onderwijsinstelling jouw verblijfstitel aan, volgens de wet Modern Migratiebeleid.

Het Surinaams onderwijssysteem

Hier vind je een uitleg hoe het Surinaams onderwijssysteem in elkaar zit.

Ik ben VWO student: wanneer je een diploma op zak hebt van Lyceum 1, Lyceum 2, de AMS, Atheneum Suriname of een vergelijkbare onderwijsinstelling, dan heb je met jouw diploma toegang tot de hogeschool en de universiteit in Nederland.

Ik ben MBO student: wanneer jij afgestudeerd bent van het NATIN dan beschik jij over een MBO-4 diploma. MBO-niveau 4 is het hoogste niveau binnen het Middelbaar Beroeps Onderwijs. Zo lang je een MBO-4 diploma of hoger hebt, kun je een HBO vervolgstudie doen aan een academie, hogeschool (University of applied sciences) of een particuliere onderwijsinstelling.

Ik ben universitair student:  wanneer je al een bachelor of master hebt en je universitaire opleiding wilt vervolgen in Nederland hangt het van de specifieke vervolgstudie en onderwijsinstelling af of je meteen kunt instromen. In sommige gevallen zul je eerst een schakelprogramma moeten volgen. Raadpleeg de website van de universiteit waar je wilt studeren en informeer bij hen over de toelatingseisen.

Stap 3: paspoort nodig?

Ik heb een Caricom/ Surinaams paspoort. Suriname heeft een visumafschaffingsovereenkomst gesloten met een aantal landen, waaronder Nederland niet deel van is. Je hebt een visum nodig. Voordat je kan reizen naar Nederland voor de studie zal je een Shengenvisum moeten aanvragen bij de Nederlandse ambassade. Ook zal je moeten wachten op een antwoord van de onderwijsinstelling en de IND of je in aanmerking bent gekomen voor een verblijfsvergunning.

Ik heb nog geen paspoort. Een paspoort wordt aangevraagd bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) waar jij bent ingeschreven. Jij dient het volgende mee te nemen bij de aanvraag van een paspoort; een geschikte pasfoto, je geboorte-akte indien je niet in Suriname geboren bent; een geldige identiteitskaart; een familieboekje en geld voor de aanvraag. Bij een beschadigd paspoort dien je een brief te kunnen overleggen waarin je aangeeft wat de reden is dat het paspoort onbruikbaar is geworden. De wachttijd voor een paspoort is minimaal 3 weken na indiening van de aanvraag.

Hier kun je de gegevens van de Surinaamse ambassades en consulaten in de wereld vinden.

Ik heb een Europees paspoort. Hier vind je een overzicht naar de landen waar je vrij naar toe kunt reizen met een Nederlands paspoort.

Stap 4: studeren in Nederland

Je weet dat je verder gaat studeren en in welk vakgebied je in wilt gaan en/ of welke vaardigheden zou je willen beheersen in de komende jaren. Hierbij een opsomming van aandachtspunten.

Bij het inschrijvingsproces ,‘visacare’, etc. kunnen er altijd extra kosten bij komen. Hou rekening hiermee. Verder let op de toelatingscriteria.

De opleiding doen die je wilt. Bij het succesvol afronden van je eerste studiejaar aan een hogeschool in Nederland, krijg je een propedeuse en de mogelijkheid om over te stappen naar een universiteit, waar je ook een Bachelor of science (Bsc) en/ of een Master of science (Msc) diploma kunt behalen. Het is niet verplicht, alleen een mogelijkheid.

Kijk ook uit naar mogelijke studenten uitwisselingsprogramma’s binnen jouw universiteit.

Het minimum vereist leefgeld per jaar in Nederland voor studenten. Dit is om je jezelf het gehele jaar te onderhouden en collegegeld te kunnen betalen. Hiervoor geldt het maandelijks vastgesteld normbedrag voor de uitwonende hbo- en WO-studenten uit de Wet op de studiefinanciering in Nederland, exclusief les- of collegegeld. Daarnaast moet je collegeld betalen voor je studie. Dit wordt elk jaar herzien. Meer informatie vind je op de website van DUO.

Halvering van collegegeld. Surinaamse studenten die nog niet eerder hebben gestudeerd, betalen voor het eerste collegejaar de helft van het collegeld.

Het kan voorkomen dat zij een hoger bedrag vermelden in studielink, maar dan moet je contact opnemen met de betreffende afdeling van jouw onderwijsinstelling om het te veranderen.

Huisvesting is een belangrijk aandachtspunt. Hopelijk heb je een plek bij familie als je in Nederland wilt studeren. Als je dat niet hebt zorg ervoor om hier aandacht aan te besteden, want de huur zal je grootste maandelijkse last zijn.

Huisvesting vinden in de sociale huur sector en bij een studentenwoning in de grote steden is er vaak een wachtlijst. Soms bieden universiteiten tijdelijk huisvesting voor korte periode op hun campus.

Hier de grootste tip ga netwerken in jou studenten vereniging van je opleiding in het eerste jaar en de mensen leren kennen. Meestal vinden studenten via via een studenten kamer of gaan met een grote groep een appartement gezamenlijk huren.

Als dat je lukt, kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag als je een huis huurt onder een bepaald bedrag.

Werken tijdens jou studie in Nederland kan. 16 uur het geheel jaar door of voltijd in juni, juli en aug met een studie verblijfstitel. Werken naast je studie om te zorgen voor je levensonderhoud en je leefgeld aan te vullen. Meer werken kan zeker, maar dan kan je daarvoor niet betaald worden.

Ga ervan uit dat Nederlandse werkgevers niet bekend zijn met de procedures. Hier zal je de werkgever volledig moeten begeleiden in het proces, zodat die een werkvergunning kan aanvragen. Er is een regeling bij UWV dat buitenlandse studenten makkelijk een werkvergunnning kunnen aanvragen zonder de procedures, maar deze moet je wel vertellen aan je werkgever.

Graag op stage. (Afstudeer)stage is een opleidingsactiviteit, dus valt niet onder werk (arbeid in loondienst) en mag met je studie verblijfstitel. Hierbij is het is wel verplicht dat er een stageovereenkomst is tussen de werkgever, de stagiair en onderwijsinstelling. Stagevergoeding is wel toegestaan, als je die kan krijgen.

Een aanrader om snuffelstages te doen of onbetaald werk aan te nemen om je blik en netwerk te vergroten. Hier loop je mee voor een dag of twee bij een bedrijf in jou vakgebied uit eigen interesse. Dit is een buitenschoolse activiteit.

De eventuele studiebeurzen in Nederland. Wanneer jij in Nederland wilt studeren met een studiebeurs of iets vergelijkbaars, dan is dit portaal een centrale plek om de meeste te vinden. Ook is het een aanrader om bij de universiteiten en/ of hogescholen te vragen als ze een bsc. of msc. studiebeurs hebben voor Surinamers (niet EU-inwoners). Deze zijn altijd op basis van loting, de deadline halen en een overtuigende motivatiebrief. Let erop, want meeste zijn voor engelstalige studieprogramma’s.

De laatste stap: wanneer je hier bent

  1. Een burgerservicenummer (BSN). Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie personen (BRP) bij de dichtstbijzijnde gemeente. Iedereen die zich inschrijft in het BRP krijgt automatisch een BSN toegekend.
  2. Digi-D. Met uw DigiD kun je inloggen op websites van de overheid en in de zorg.
  3. Jouw verblijfsvergunnings pasje/ identificatie dien jij ten alle tijden bij je te hebben. Wanneer alles goed is en je in Nederland bent zal jij de verblijfsvergunning (pasje) bij de IND moeten halen. Voor het ophalen hoef je geen afspraak te maken met de IND, maar je bent verplicht je paspoort mee te nemen.
  4. Een Nederlandse bankrekening. Zoek een geschikte (studenten) rekening. Dit kan pas wanneer jij een burgerservicenummer hebt en ingeschreven staat bij de gemeente , die gekoppeld is aan de belastingdienst.
  5. Een basis ziektekostenverzekering is verplicht. Zoek de best passende zorgverzekering hier in Nederland. Het is een aanrader om altijd de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken voor het meest passende.
  6. Het is essentieel om over een goede smartphone en/ of laptop te beschikken, zodat jij flexibel te werk kan op verschillende plekken. Als je spullen koopt vraag dan voor studenten korting met je studentenpas.
  7. Vervoer. Persoonlijke OV-chipkaart aanschaffen, een tweedehands fiets kopen en eventueel een abonnement voor het openbaar vervoer (trein, bus, metro). Abonnementen komen je altijd goedkoper uit, vooral als je meerdere dagen op een vast traject door de week reist.

Aanvullende informatie

Bron: dit artikel is geschreven door Jake Zuidveen en Djamell Saro. Foto by sean Kong on Unsplash.