Je auto uitlenen aan medestudenten, kan dat?

9 januari 2017 Uit Door admin

Als student heb je vaak geen cent te makken, maar toch ben je ontzettend trots op het goedkope autootje waar je nu in rijdt. Vanuit je goodwill laat je er met een gerust hart iemand anders van jouw studentenhuis in rijden. Heb je weleens nagedacht over eventuele consequenties die dat kan hebben? Het is belangrijk goed op de hoogte zijn van wat eventueel nadelig voor jou kan uitpakken.

Wie rijdt er in de auto?

Leen jij je auto incidenteel uit aan een medestudent of medebewoner? Dan is er juridisch gezien niet zoveel aan de hand. Uiteraard is het belangrijk dat de persoon die in je auto rijdt ook daadwerkelijk beschikt over een rijbewijs. Zolang iemand niet beschikt over een geldig rijbewijs is het niet slim iemand je auto uit te lenen. Wanneer jij als regelmatig bestuurder staat aangetekend op de polis en jij je auto incidenteel uitleent, dan is dat toegestaan.

Wat als er schade ontstaat?

Als student ben je er natuurlijk al lang achter dat een autoverzekering best prijzig is. Dit heeft te maken met het feit dat je een beginnend bestuurder bent. Tot je 24e levensjaar betaal je een toeslag op je verzekeringspremie. Jonge bestuurder veroorzaken over het algemeen meer ongelukkig dan wat oudere bestuurders. Rijd je een keer schade en moet je aanspraak maken op je verzekering? Dan val je terug in schadevrije jaren en kan je zomaar een malusregistratie krijgen.

De consequenties als iemand anders met jouw auto schade rijdt

Aangezien jij door de verzekeraar wordt gezien als regelmatig bestuurder, komt een eventuele schade ook voor jouw rekening. Bij een schuldschade die iemand anders rijdt in jouw auto, val je terug bij slechts een WA- of een allrisk dekking. Dit kun je voorkomen door een schadebedrag voor eigen rekening te nemen of dit risico af te dekken met een no-claimbeschermer.

Kortom, denk dus goed na voordat je je auto uitleent aan iemand anders. Zorg in ieder geval dat je beschikt over een WA-dekking en een inzittendenverzekering. Wil je eventueel juridische conflicten voorkomen? Overweeg dan om een rechtsbijstandverzekering verkeer af te sluiten.