Bankrekening vergelijken studenten

Bankrekening vergelijken studenten

17 mei 2021 Uit Door admin

Je gaat studeren en gaat een opwindende tijd tegemoet, misschien blijf je nog thuis wonen of ga je op kamers. Of je nu wel of geen huur betaalt, je hebt echter altijd een bankrekening nodig, waar je studiefinanciering op gestort kan worden. Een studentenrekening op maat, eentje die helemaal bij jou past!

Net als de meeste betaalrekeningen voor kinderen, hebben een studenten- en jongerenrekening geen vaste kosten. Wel betaal je altijd de gebruikelijke kosten voor bijvoorbeeld betalen en geld opnemen buiten Eurolanden.

Bij het vergelijken van de diverse studentenrekeningen stuitten wij toch op een aantal verschillen, lees dus verder om de beste studentenrekening te kunnen kiezen.

Wat kan ik met een studentenrekening?

Een studentenrekening heeft alle belangrijke eigenschappen van een normale bankrekening, maar is meestal gratis. Het is eigenlijk een ‘lokkertje’ want alle banken zien studenten heel graag komen, want deze blijven vaak ook na hun studie klant, en dan moeten ze natuurlijk wel gaan betalen. 

Let op: er bestaan betaalrekeningen voor studenten die niet gratis zijn, maar deze bieden wel kortingen voor studenten aan. 

Je krijgt natuurlijk een pinpas en toegang tot internetbankieren en een mobiele app. Je ontvangt er je studiefinanciering op en betaalt er je smartphone-abonnement en je kamerhuur mee.

Vaak kun je er ook voordelige extra’s bij krijgen. Een goedkope inboedelverzekering voor je studentenkamer, een reisverzekering en wellicht een studenten-creditcard. Handig!

Waar moet ik aan voldoen?

De eis voor het openen van een studentenrekening is dat je staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling. Je moet studiefinanciering ontvangen en/of een voltijds mbo-, hbo- of wo-opleiding volgen. 

Het kan zijn dat je niet aan deze voorwaarden voldoet; dan kun je het beste – als je jonger dan 25 bent – een jongerenrekening nemen. Dat is altijd goedkoper dan een reguliere betaalrekening, want ook hier zijn er geen vaste kosten. 

Sommige banken verplichten je jouw studiefinanciering op de studentenrekening te laten storten, dat is een soort van ‘garantie’ voor hen.

Vaak kun je deze rekening al op 17- jarige – soms zelfs op 16-jarige –  leeftijd openen, maar je hebt dan wel nog toestemming en ondertekening van je ouders of voogd nodig. Sommigen studentenrekeningen kan je pas op je 18e openen.

Welke studentenrekening past bij jou?

Het is zeker slim om de studentenrekeningen met elkaar te vergelijken, want er zijn nogal wat verschillen: bij enkele banken krijg je bijvoorbeeld wat rente op je betaalrekening, bij andere weer niet. Het gaat wel om een heel lage rente van 0,01%, maar toch.

Wil je de mogelijkheid hebben om rood te kunnen staan? Ook dit verschilt per bank, en het rentepercentage dat je hierover betaalt kan van 7% oplopen naar bijna 8,5%.

De kosten van een studenten creditcard variëren van zo’n € 11 tot € 23 per jaar, dus als je een creditcard wilt hebben – kunnen we nog zonder? – let daar dan op.

Wil je als student meewerken aan een nieuwe, duurzame wereld? Er zijn groene studentenrekeningen die verantwoord beleggen in landen, bedrijven en organisaties die duurzaamheid stimuleren.

Bij sommige banken mag je een maximaal aantal keer per jaar gratis geld opnemen binnen de Eurozone, maar overschrijd je die grens, dan betaal je daarvoor. Soms wel € 0,80 per geldopname.

Bepaal voor jezelf wat belangrijk is voor jou, en van welke diensten je wel of niet gebruik gaat maken.

Na je studie

Als je klaar bent met studeren, of bij een bepaalde leeftijdsgrens die varieert van 25 tot 30 jaar, zet de bank de rekening om naar een gewone bankrekening. De creditcard mag je meestal gewoon blijven gebruiken.

Op dat moment doe je er goed aan te kijken of deze bankrekening nog steeds aan je wensen voldoet. Rekeningen vergelijken kan nuttig zijn, want misschien kan een andere bank nu een stuk voordeliger zijn of beter aansluiten bij je leefstijl.

Conclusie

Als student heb je het financieel niet altijd makkelijk. Je geeft je kostbare studiefinanciering en je bijverdiensten natuurlijk liever uit aan plezierige events, een biertje op het terras of misschien aan een sportschool abonnement.

Als je de minder leuke uitgaven als kosten voor je studenten-bankrekening onder controle wil houden, zorg er dan voor dat je de juiste kiest, degene met de beste opties voor jouw leefstijl. 

Voor meer info kijk je op https://www.nmanet.nl/bankrekening-vergelijken/ 

Succes met het maken van de beste keuze!