Binnenkort een sollicitatiegesprek? Volg deze tips!

Binnenkort een sollicitatiegesprek? Volg deze tips!

18 oktober 2021 Uit Door admin

Yes! Eindelijk heb je jouw droombaan gevonden. Na het schrijven van een pakkende sollicitatiebrief ben je dan toch echt uitgenodigd voor een gesprek. Maar hoe zorg je dat je met dit sollicitatiegesprek een knallende indruk maakt? Volg dan deze tips!

Kwaliteiten, eigenschappen en ervaring

Wees je bewust van je eigen kwaliteiten. Vaak denk je dat je deze wel weet, maar wanneer je ze moet opnoemen of onderbouwen met een voorbeeld blijkt dit toch niet zo te zijn. Zorg dus dat je je kwaliteiten en eigenschappen op een rijtje hebt gezet en deze aan de hand van een kleine casus kan uitleggen. Moet ik dan alles wat ik kan benoemen? Nee zeker niet, net als je kwaliteiten moeten je ervaring(en) en eigenschappen relevant zijn voor het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Voorkom dat je voor verrassingen komt te staan door jezelf goed voor te bereiden. Zo kan je vragen bedenken die gesteld kunnen worden en met jezelf oefenen welke voorbeelden je wilt bespreken.

Enthousiasme is key! Dus zorg dat je deze zeker laat zien tijdens je gesprek. 

Kom goed voor de dag

Wat doe ik aan, is de sfeer formeel of informeel, moet ik opvallen of juist niet? Het is vaak lastig om in te schatten wat passend is bij het bedrijf waar je solliciteert. Doe daarom goed onderzoek naar het bedrijf voordat je gaat solliciteren. Is de bedrijfscultuur formeel of informeel? Wat dragen de mensen die daar werken? Neem al deze punten mee in jouw kledingkeuze. Eén ding is in ieder geval enorm belangrijk: zorg dat je er verzorgd uit ziet. Uiterlijk is de eerste indruk; ga niet in een broek met gaten, vet haar en een shirt met vlekken je sollicitatie in. Kom dus goed voor de dag en onthoud: een glimlach kan nooit kwaad.

Vragen: stel ze en bereid ze voor!

Voordat je het gesprek ingaat, is het belangrijk dat je alvast wat vragen hebt bedacht die gesteld kunnen worden. Veelvoorkomende vragen zijn: “wat voeg jij toe aan ons bedrijf?’’, ‘’waarom ben jij geschikt voor deze functie?’’ en ‘’wat zou jij willen leren bij ons?’’. Struin het internet langs om nog meer van dit soort vragen voor te bereiden, hierdoor ga je zelfverzekerder het gesprek in en is de kans dat je iets niet weet erg klein. Schaam je niet als je tijdens het gesprek langer na moet denken over een vraag, dat kan iedereen gebeuren. Als je het antwoord dan nog steeds niet weet, kan je altijd vragen of de vraag toegelicht kan worden. Misschien weet je het antwoord na meer informatie wel. Liegen is in ieder geval een no-go, zorg dat je dit voorkomt want het gaat alleen maar in je nadeel werken. 

Niet alleen het bedrijf kan vragen stellen, ook jij hebt de gelegenheid om dit te doen. Vragen stellen zorgt niet alleen voor meer duidelijkheid, maar laat ook zien dat je interesse in het bedrijf en de functie toont. Schroom je dus vooral niet om dit te doen! 

Be on time

Je kledingkeuze bedacht, vragen voorbereid en je verdiept in het bedrijf en jezelf? Dan ben je een eind op weg! Een laatste tip die ik je kan geven is: wees op tijd. Als je te laat bent bij een sollicitatie geeft dat snel een verkeerde, negatieve indruk. Hoe zonde zou het zijn als je je zo goed had voorbereid, maar het niet bent geworden omdat je te laat kwam? Zorg dus dat je van tevoren hebt gepland hoe laat je naar je sollicitatie toe gaat en arriveer het liefst 15 minuten eerder: beter te vroeg dan te laat!

Assessment test

Niet alleen een sollicitatiegesprek voeren, maar ook naderhand een HFM assessment of PiCompany assessment doen? Zorg dan dat je deze goed voorbereid: verbreed je kennis en verdiep je in jouw droombaan. Toch is alleen verdiepen soms niet genoeg en heb je meer hulp nodig. Een assessment test kan namelijk voor veel stress zorgen, dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Daarom is het mogelijk om een oefenpakket aan te schaffen via Hellotest, zo komt de kans om te slagen steeds dichterbij.

Dan is het nu eindelijk tijd voor het gesprek. Neem deze tips mee en hopelijk heb jij je droombaan binnengesleept met een knallende sollicitatie.