Burn-out bij jongeren een groot probleem

Burn-out bij jongeren een groot probleem

15 maart 2018 Uit Door admin

Meer dan één op de drie studenten heeft een verhoogde kans op een burn-out. Dat is 2,5 keer zo veel als de kans dat werkenden een burn-out krijgen, blijkt uit een eerder onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Het onderzoek laat zien dat studenten beduidend meer emotioneel vermoeid zijn dan werkenden. Ook vinden studenten het lastig om deze klachten met anderen te bespreken. Er wordt tegenwoordig zoveel van studenten verwacht, dat studenten het normaal vinden om oververmoeid te zijn. Studenten moeten een bindend studie advies halen, zo snel mogelijk door de studie, en veel aan hun cv werken om een baan te krijgen. Daarnaast moeten ze vaak werken om de stijgende kosten voor hun studie en huur te betalen. Dat vergt zijn tol,” aldus het LSVb.

Symptonen

Een serieus probleem dus, jongeren en burn-outs. Hoe herken je eigenlijk een burn-out? Iedereen is tenslotte wel eens moe maar dat is nog geen burn-out. Er wordt van een burn-out gesproken als het gaat om:

  • Chronische uitputting
  • Langere tijd gebrek aan interesse
  • Slecht presteren.

Andere symptomen zijn:

  • Moeite met uit bed komen
  • Slaapproblemen.
  • Hoofdpijn, spierpijn, buikpijn
  • Geen trek in eten.
  • Piekeren
  • Concentratieproblemen
  • Slecht zelfbeeld
  • Snel prikkelbaar en agressief
  • Angst(en) of fobie(ën)

 

Voorkomen

Jongeren lijken het vooral zichzelf moeilijk te maken. Ze zijn maar zelden tevreden met zichzelf en vinden het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Verder zorgen sociale media voor nog meer druk op de schouders.

1) Rust en regelmaat

Je oma zei het al: rust, regelmaat en reinheid. Zorg dat je voldoende slaapt (en nee, 4 uur slaap is voor niemand genoeg) en doe je telefoon uit. Zorg ook overdag voor voldoende pauzes. En breng regelmaat in je leven: ga zo’n beetje dezelfde tijd naar bed, sta op tijd op, en eet op dezelfde tijden. En sla vooral geen maaltijden over!

2) “Nee” leren zeggen

Bewaak je eigen grenzen voordat het te laat is. Heb je de neiging teveel hooi op de vork te nemen, “ja” te zeggen tegen alles en voel je je te druk, grijp dan in door de resetknop in te drukken. Last rustmomenten in gedurende de de dag, blokkeer je agenda op bepaalde avonden en spreek minder af op een dag. Kijk goed wat je echt belangrijk vindt en leer om “nee “te zeggen. Hoe moeilijk dat ook lijkt, oefen er gewoon mee.

3) Beweeg

Het is wetenschappelijk bewegen dat regelmatig bewegen, liefst buiten, helpt bij het voorkomen van een burn-out. Dan hebben we het niet meteen over een triatlon; nee, dan gaat het over regelmatig (liefst elke dag) minimaal 10 minuten lopen, fietsen of even sporten.

4) Ontspan

Ter voorkoming van een burn-out is het belangrijk om je gedachten over je studie, werk, problemen of wat dan ook af en toe te stoppen. Ontspannen dus! Voor de een is dat een stuk wandelen of sporten (mooie combinatie met punt 3 dus), voor de ander is dat een boek lezen, muziek luisteren of spelen, een film kijken, knutselen of met vrienden wat leuks doen. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Alles is goed als je je hoofd maar even tot rust laat komen.

Heb je een burn-out of zit je er tegen aan dan is het goed om te weten dat je terecht kunt bij een psycholoog, zoals Psycholoog Nederland. Ga naar je huisarts voor een verwijzing.