Creditcard voor studenten

Creditcard voor studenten

9 november 2018 Uit Door admin

Studenten en geld, altijd een moeizame combinatie. Bijna alle studenten leven van stufi tot stufi en halen het (hopelijk) net tot de 24e van elke maand, de betaaldatum van de stufi. Heb je meer nodig dan kun je kijken of je recht hebt op een aanvullende beurs. Daarnaast is het belangrijk om je geldzaken goed te beheren. In een eerder artikel hebben we hiervoor een aantal tips gegeven.  Nu willen we eens stilstaan bij de creditcard, is dat wat voor studenten?

Studenten en creditcards

Hebben studenten iets aan een creditcard of is dit niet meer iets voor mensen met heel veel geld? Nou, ook voor studenten kan een creditcard handig zijn. Met name bij online winkelen of het kopen van vliegtickets wordt vaak om een creditcard gevraagd. En als je reist, in veel landen is de creditcard een handig betaalmiddel.

Wat is een creditcard eigenlijk?

Met een creditcard kun je betalen zonder dat je het geld op je rekening hoeft te hebben staan. Je betaalt het later en meestal in maandelijkse termijnen. Het is dus eigenlijk een soort lening. En let op, die ook geld kost. Want je betaalt een bedrag voor het gebruik van de kaart, en rente over het bedrag dat openstaat. Gebruik je kaart daarom bewust en betaal zo snel mogelijk de openstaande bedragen. Zie een creditcard dus niet als mogelijkheid om van je schuld af te komen. Over het omgaan met schulden lees je meer in dit artikel op onze site.

Kun je als student een creditcard aanvragen?

In de meeste gevallen kun je als student geen normale creditcard aanvragen. Hiervoor is je inkomen te laag en te onzeker. Er zijn wel een aantal mogelijkheden voor studenten:

  • Studenten creditcard: veel banken hebben een speciale studenten creditcard, met een lagere bestedingslimiet en waar je ook een lager bedrag voor betaalt. Meestal zijn deze studenten creditcards echt alleen voor studenten af te sluiten. Hierbij moet je bijvoorbeeld kunnen laten zien dat je studiefinanciering ontvangt.
  • Prepaid creditcard: hier moet je eerst geld op storten voordat je de kaart kunt gebruiken en als het geld op is, werkt de kaart niet meer. Zo kun je nooit teveel uitgeven! De beperking is dat deze kaart niet door elk bedrijf als betaalmiddel wordt geaccepteerd.
  • Normale creditcard via je ouders: als je ouders borg willen staan voor je, is het wel mogelijk een normale creditcard te gebruiken.

 

Is een creditcard veilig?

Vroeger hoorde je nog wel eens horrorverhalen over onterecht afgeschreven geld maar tegenwoordig zijn credit cards veel beter beveiligd en net zo veilig als een gewone bankpas. Creditcards hebben tegenwoordig ook een chip en een pincode. Betalen met een creditcard gaat nu dus op precies dezelfde manier als met een pinpasje.

Hoe vraag je een creditcard aan?

De meeste creditcards kun je online aanvragen; dit is het snelst en het makkelijkst. Nadat je je keuze hebt gemaakt welke creditcard je wilt vul je online de benodigde gegevens in. De creditcard-maatschappij beoordeelt je aanvraag en doet een kredietcheck. Dan wordt er gekeken of je geen openstaande schulden hebt bij een partij die bij het BKR aangesloten is en er wordt gekeken of je voldoende verdient. Nadat je aanvraag goedgekeurd is ontvang je creditcard per post. Dat duurt ongeveer 2 weken omdat je gegevens zoals je naam op de kaart worden gedrukt. Vervolgens activeer je je creditcard online en klaar ben je.