Een spaarrekening kiezen als student

Een spaarrekening kiezen als student

20 oktober 2020 Uit Door admin

Als student krijg je te maken met veel kosten. Zo moet je collegegeld iedere maand betaald worden, evenals de huur voor je studentenkamer en andere rekeningen. Natuurlijk wil je ook nog wat ondernemen in je vrije tijd en zijn er items die een redelijke investering vereisen, zoals een nieuwe smartphone of een goede laptop om verslagen op te maken. Kortom: het is verstandig om een spaarrekening te openen waar je een deel van je stufi of andere inkomsten op stort.

Soorten spaarrekeningen

Het openen van een spaarrekening hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Er zijn verschillende vormen van sparen, waardoor het belangrijk is dat je kiest voor een spaarrekening die bij je past. De meeste studenten kiezen voor flexibel sparen, waarbij je geen minimumbedrag in hoeft te leggen en altijd bij je geld kunt. Bij flexibel sparen ontvang je altijd rente over je spaargeld, al is dat momenteel niet veel. Deze lage rente heeft echter ook weer voordelen.

Kies je voor kwartaal sparen? Dan is het belangrijk dat je jouw geld wat langer kunt missen. Na ieder kwartaal ontvang je bonusrente, waardoor je jouw geld wat meer voor je laat werken. Dan is er nog het spaardeposito. Deze vorm van sparen is alleen geschikt als je niet spaart voor een specifiek doel op de korte termijn, want je zet een bepaald bedrag voor een langere periode vast. Deze vorm van sparen heeft de hoogste spaarrente en is een veilige manier om jouw geld wat te laten groeien.

Spaarrekening kiezen

Je hebt de keuze uit de bovenstaande drie vormen van sparen. Om erachter te komen welke vorm het beste bij je past, kun je jezelf een paar vragen stellen.

  • Wil je geld van je spaarrekening kunnen halen of vind je het juist prettig als je er niet aan kunt zitten nadat je geld hebt gestort?
  • Heb je een groter bedrag beschikbaar om direct opzij te zetten? Of wil je juist af en toe een klein bedrag overmaken?
  • Wil je iedere maand een vast bedrag sparen of flexibel zijn in het te sparen bedrag?

Bank uitzoeken

Je kunt sparen bij de bank waar jij ook je betaalrekening hebt. Zo heb je direct inzicht in je geld en kun je in één app zien hoeveel er op je spaarrekening en je betaalrekening staat. Het is gemakkelijk om geld over te maken naar je spaarrekening, maar de verleiding kan op deze manier ook groter zijn om geld van je spaarrekening over te boeken naar je lopende rekening. Ook kan het handig zijn om voor een andere bank te kiezen in verband met het rentepercentage.

Stel spaardoelen

Je hebt je spaarrekening, maar nu moeten er nog wat centen op komen te staan. Het valt niet altijd mee om geld apart te zetten wanneer je inkomen laag is, maar wij hebben een tip voor je waarmee je de eerste stappen kunt zetten. Het is belangrijk dat je weet waarom je spaart. Geef je spaarrekening dus een naam, zoals ‘Droomreis na studie’ of ‘Nieuwe laptop’ en stel spaardoelen in in de app. Wanneer je geld stort op je spaarrekening zie je direct hoeveel je nog te gaan hebt.

Foto: Annie Spratt via Unsplash