Ga je studeren? Dit is alles wat je moet weten over studiefinanciering

Ga je studeren? Dit is alles wat je moet weten over studiefinanciering

29 juli 2018 Uit Door admin

 

Er gelden een aantal standaard voorwaarden om in aanmerking te komen voor studiefinanciering. Je moet in elk geval jonger zijn dan 30 jaar. Bij een mbo-opleiding moet je minimaal 18 jaar zijn wanneer de studiefinanciering ingaat. Mbo-studenten hebben alleen recht op studiefinanciering als zij een voltijdse beroepsopleidende leerweg (BOL) volgen van minimaal een jaar. Als hbo’er of wo’er moet je een duale of voltijdse opleiding van minimaal een jaar volgen en mag je bij aanvang ook jonger zijn dan 18 jaar. Ook moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of voldoen aan bepaalde verblijfsvoorwaarden. Verder heb je alleen recht op studiefinanciering wanneer je het maximale recht daarop nog niet hebt verbruikt.

Studiefinanciering voor mbo-studenten

Mbo-studenten hebben recht op een basisbeurs, een studentenreisproduct (OV) en in bepaalde gevallen een aanvullende beurs. De basisbeurs is een prestatiebeurs die hoger is wanneer je uitwonend bent. Doe je niveau 3 of 4, dan hoef je de basisbeurs, eventuele aanvullende beurs en het OV-product niet terug te betalen wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt. Doe je een niveau 1 of 2 opleiding, dan is de studiefinanciering die je krijgt automatisch een gift. Je kunt als mbo-student ook een extra lening afsluiten bij DUO. Die heeft een veel lagere rente dan de rente die de bank rekent. Wanneer je een mbo-opleiding niveau 1 of 2 doet, heb je alleen recht op studiefinanciering tijdens deze opleiding. Doe je niveau 3 of 4, dan heb je maximaal 4 jaar recht op de basisbeurs. Aanvullende leningen en het OV-product kun je in de 3 jaar daarna ook nog gebruiken als je nog studeert. Volg je een beroepsbegeleidende leerweg (BBL)? Dan heb je geen recht op studiefinanciering.

Studiefinanciering voor hbo- en wo-studenten

Voor hbo- en wo-studenten is er geen basisbeurs. Je krijgt een studievoorschot, waarvan je het bedrag zelf bepaalt tot een bepaald maximum. Je kunt dit studievoorschot elke maand zelf aanpassen. Daarbovenop kun je bij DUO een collegekrediet krijgen en mogelijk ook een aanvullende beurs. Verder heb je ook als hbo’er of wo’er recht op een OV-product. Na je studie moet je het studievoorschot en collegekrediet terugbetalen. Het studentenreisproduct en een aanvullende beurs hoef je niet terug te betalen als je maar binnen 10 jaar je diploma hebt. Bij een vierjarige studie heb je maximaal 4 jaar recht op een studievoorschot en een eventuele aanvullende beurs. Van het OV-product maak je maximaal 5 jaar gebruik. Doe je een studie van meer dan 4 jaar, dan heb je maximaal 10 jaar recht op een studielening.

Geld lenen als alternatief voor studiefinanciering

Een alternatief voor studiefinanciering is geld lenen. Bijvoorbeeld door een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af te sluiten. Een persoonlijke lening betaal je binnen een afgesproken periode helemaal terug. Een doorlopend krediet los je alleen af wanneer je krediet opneemt. Er zijn ook kredietverstrekkers die speciale studentenleningen aanbieden. Die hebben voor jou als student vaak betere voorwaarden dan gewone consumentenleningen. Houd er rekening mee dat een lening van de bank wordt geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR) en van invloed kan zijn wanneer je ooit een hypotheek aanvraagt. De studielening van DUO heeft geen BKR-notering.