Gebruik je gootsteen niet als afvalbak en je spoelt nog lang en gelukkig

Gebruik je gootsteen niet als afvalbak en je spoelt nog lang en gelukkig

9 maart 2021 Uit Door admin

Het studentenleven kent vele uitdagingen. Universiteit zoeken, aangenomen worden, studentenkamer vinden, op het laatste moment studeren, sixpack kweken, stappen met studiegenoten, bijbaantje scoren… Gootsteen ontstoppen staat nou direct op het lijstje van prioriteiten. Wij begrijpen ook wel een gemiddeld studentenhuis er niet spic en span uitziet. Maar als je een paar kleine dingen afspreekt met alle bewoners voorkomt dat een hoop ellende. Schimmel bijvoorbeeld, niet alleen een vies gezicht maar ook gewoon niet zo heel goed voor je gezondheid. Op schimmel verwijderen zit je natuurlijk ook niet echt te wachten, maar je kan schimmel buiten de deur houden door goed te ventileren. Dus raampje open als je gaat douchen of koken. Aan een verstopte gootsteen denk je liever niet, maar als het is behoorlijk irritant als het gebeurt. Het zal je niet verbazen dat ook hier voorkomen beter is dan genezen. Eigenlijk is er een simpele regel: de gootsteen is geen afvalbak! Gooi niet alles klakkeloos in de gootsteen. Etensresten van borden en uit pannen eerst even in een afvalbak gooien voor je gaat afspoelen voorkomt een boel ellende. Vet is ook een boosdoener. Giet na de vette hap de frituurolie over in een lege fles en zet die bij het vuil. Als je olie, boter en frituurvet door de gootsteen spoelt gaat het stollen en dat zorgt dan weer dat de gootsteen verstopt raakt. En als het dan toch te lastig blijkt om die paar dingetjes te onthouden geven we je hieronder een paar slimme huishoudtips om schimmel te verwijderen en de gootsteen te ontstoppen. 

Soda in elk keukenkastje

Soda is echt superspul als het gaat om voorkomen en verhelpen van verstoppingen. Als het jouw beurt is om de keuken schoon te maken pak je een emmer heet water en gooi je er een halve kilo Soda bij. Meng het goed en giet het in de gootsteen. Daarna is het de bedoeling om dit een uurtje of zes te laten weken. Dus niet de kraan gebruiken! Tip: doe het gewoon voordat je gaat slapen. Als je dan ’s morgens opstaat zet je de kraan aan en spoel je boel goed door. Op deze manier verwijder je niet alleen het vet uit de afvoer, het zorgt er ook voor dat vieze geurtjes verdwijnen. Soda en azijn is een goed combinatie om een verstopping in de gootsteen te verhelpen. Gooi eerst een half pak soda in de afvoer. Giet daar vervolgens een fles azijn bij en je zult merken dat dit chemische reactie geeft en gaat bruisen. Laat het even bruisen en spoel dan de gootsteen door met kokendheet water. Herhaal dit indien nodig. 

Samen schimmel aanpakken

Schimmel bestaat uit sporen die zich door de lucht verspreiden. Hierdoor kan het zich door het huis verspreiden en ademen de bewoners van het pad het in. Dit kan zelfs benauwdheid en hoofdpijn veroorzaken. Ventileren is het toverwoord. Zet raampjes open. Zeker in de douche en keuken. Op die manier kan de vochtige lucht weg. Om schimmelplekken te verwijderen maak je een sopje van heet water en… Je raad het al, soda! Ongeveer een half pak soda op een emmer water en schrobben maar! Als het niet echt weggaat kun je besluiten om het met verdund bleekmiddel te proberen. Of je koopt een schoonmaakmiddel dat speciaal is gemaakt om schimmel te verwijderen.