Geld besparen op je zorgverzekering; nu doen!

Geld besparen op je zorgverzekering; nu doen!

2 december 2020 Uit Door admin

Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Ook voor studenten is er dus geen ontkomen aan. Een zorgverzekering kost je een hoop geld maar met deze tips kun je op een makkelijke manier besparen. En mocht je denken dat overstappen naar een andere verzekering gedoe is; dat valt reuze mee. Online heb je zo een andere verzekering afgesloten.

Wijzigingen voor 2021

Premies stijgen

Net als voorgaande jaren gaan er ook in 2021 verschillende zaken veranderen. Ten eerste stijgen de premies, met gemiddeld bijna €5 euro per maand. Maar de verschillen per verzekeraar zijn ook dit jaar weer groot dus het loont de moeite om ze te vergelijken.

Eigen risico hetzelfde

Het verplichte eigen risico is hetzelfde gebleven: €385 per jaar.

Herstelzorg na corona in basispakket

De basisverzekering wordt tijdelijk uitgebreid met herstelzorg na corona. Door deze tijdelijke maatregel wordt herstelzorg bij ernstige coronaklachten vergoed.

Aanvullende verzekering

De inhoud van de aanvullende verzekeringen is de laatste jaren steeds beperkter geworden. Veel aanvullende pakketten vergoeden minder of zijn in premie gestegen. 

Bespaartip 1) Vraag zorgtoeslag aan

Controleer of je recht hebt op zorgtoeslag. Dat kan bij de Belastingdienst. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid voor je maandelijkse zorgpremie. Je kunt maximaal 99 euro per maand aan zorgtoeslag ontvangen. Zeker de moeite waard dus.

Bespaartip 2) Kies de juiste basisverzekering  

Voor de basisverzekering heb je vier keuzes: een budgetpolis, naturapolis, combinatiepolis en restitutiepolis. Deze polissen bieden allemaal dezelfde dekking, maar verschillen als het gaat om het aantal zorgverleners waar je alle kosten vergoed krijgt.

Met een restitutiepolis krijg je overal 100% vergoed. Met een naturapolis of combinatiepolis kun je in ieder geval bij alle ziekenhuizen terecht en bij ongeveer 80% van de andere zorgverleners. En met een budgetpolis is de keuze een stuk beperkter, maar die polis is daardoor wel goedkoper.

Kijk vooral goed of jouw zorgverleners zijn aangesloten bij de polis die je wilt. Dat kun je doen via deze tool van Independer.

Goed om te weten dat je wel altijd zelf je huisarts of tandarts kunt kiezen. En spoedeisende hulp wordt in ieder ziekenhuis volledig vergoed, ongeacht of er afspraken zijn gemaakt met je verzekeraar.

Bespaartip 3) Kijk goed naar noodzaak aanvullende verzekering

Veel studenten hebben een (uitgebreide) aanvullende verzekering, terwijl ze die nooit gebruiken. Ondertussen betaal je daar wel al snel een tientje per maand voor. Kijk dus goed wat je aanvullende verzekering precies vergoedt en of je die zorg echt nodig hebt. Anders kun je overwegen je aanvullende verzekering op te zeggen voor komend jaar.

Bespaartip 4) Vrijwillig eigen risico verhogen

Elk zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico, voor 2021 is dat dus net zoals dit jaar €385. Daarnaast kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dit komt dan bovenop je verplichte eigen risico. Hiermee kun je je maandelijkse premie fors verlagen. Dit is alleen verstandig om te doen als je verwacht dat je geen tot heel weinig medische kosten zult maken. Meer over eigen risico.

Overzicht interessante zorgverzekeringen voor studenten

Overzicht zorgverzekeringen  
FBTO ZorgverzekeringBasispremie € 110,95 per maand bij € 385,- eigen risico. Kies zelf je aanvullende modules.
Premie € 88,95 bij € 885 eigen risico


Direct naar FBTO.nlZorg en ZekerheidKorting op je zorgverzekering voor studenten en scholieren. Basispremie € 116,85 bij € 385 eigen risico
Premie € 88,,85 bij € 885 eigen risico


Direct naar Zorg en Zekerheid


DeFriesland ZorgverzekeraarBasispremie € 113,25 per maand bij € 385,- eigen risico
Premie € 91,25 bij € 885 eigen risico


Direct naar DeFriesland.nl