Goed betaalde bijbaan naast je studie

Goed betaalde bijbaan naast je studie

28 februari 2023 Uit Door admin

Als student kun je de inkomsten van een bijbaantje goed gebruiken, zeker in de huidige dure tijden. Je wilt naast je studie immers ook nog leuke dingen kunnen doen! Een dagje shoppen met vriendinnen, ‘s avonds de kroeg in met je vrienden, uit eten met je klasgenoten en die heerlijke festivals in de zomer. Belangrijk dus dat je tijdens je studentenleven een goed betaalde bijbaan weet te vinden. Maar hoe doe je dat nou? Waar vind je nou die nou ene perfecte bijbaan, die precies bij jou past? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Wat mag je bijverdienen als student?

Het klinkt misschien raar maar als student kun je ook teveel bijverdienen. Je hebt immers al studiefinanciering en daarom heeft de overheid in een aantal gevallen een maximum vastgesteld wat je per jaarr mag verdienen met je bijbaan. Zo mag je niet te veel bijverdienen als je een beurs, rentedragende lening of reisproduct krijgt voor een mbo-opleiding of als je onder het oude stelsel van studiefinanciering valt voor hbo en universiteit. Maar val je onder het leenstelsel dan mag je wel weer onbeperkt bijverdienen. Er wordt nog volop gesproken over deze regels dus kijk voor de laatste stand van zaken op de website van DUO

Weet wat je wilt

Bij het zoeken naar een bijbaan is het eerste dat je moet doen er achter te komen wat je belangrijk vindt. Dan kun je gericht gaan zoeken. Vind je het belangrijk dat je ergens werkt wat aansluit op je studie? Dan kun je denken aan een bijbaan in het ziekenhuis als je geneeskunde studeert, in een bedrijf of winkel als je economie of marketing studeert of een bijbaan in de kinderopvang bij een pedagogische opleiding. Of maakt het je niet uit in welke branche je aan de slag gaat zolang je maar geld verdient? Of zijn de werktijden juist een doorslaggevende factor naast je college uren en zoek een bijbaan voor bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of ’s avonds?  Zo kun je al snel een selectie maken van bijbanen die wel en niet bij je passen.

Via vrienden en familie

Jouw vrienden en familie kennen jou als geen ander. Niet zo gek dus dat zij misschien wel een leuke bijbaan voor je weten. Weten zij dat je graag met kinderen werkt dan is Pedagogisch medewerker in de kinderopvang of oppassen zeker iets voor jou. Zie je graag mensen dan past een bijbaan in een winkel of café goed bij jou. Of misschien heb je studiegenoten die een vette bijbaan hebben, zoals bedienen in dat leuke restaurant of rondrijden als chauffeur. Vraag aan ze hoe ze daaraan gekomen zijn en of er mogelijk voor jou een plek vrij is.  

Via een studentenuitzendbureau

Weet je niet zo goed wat je zou willen of ben je net naar je nieuwe stad verhuist en heb je nog geen goed netwerk? Dan is je inschrijven bij een studentenuitzendbureau een handige plek om te starten. Zij hebben meestal heel veel verschillende soorten vacatures beschikbaar en kunnen door een kennismakingsgesprek direct aangeven wat ze voor je in de aanbieding hebben en wat bij je past. Ook hier zitten goedverdienende bijbanen tussen!

Via social media

Een andere manier om aan een bijbaan te komen is via sociale media. Je bereikt met een post op Insta of Facebook een grote groep mensen en kunt er ook zelf advertenties zoeken. Steeds meer bedrijven die op zoek zijn naar jonge werknemers zoeken personeel onder hun volgers.

Door naar binnen te lopen

Ben je net naar een nieuwe stad verhuisd? Fiets eens een rondje bij je kamer in de buurt of door de binnenstad. Zo krijg je een idee van de bedrijven die er zitten. Kom je iets leuks tegen? Loop even binnen en vraag of ze nog personeel zoeken.

Heb je na het lezen van deze tips nog inspiratie nodig? Op onze Bijbanen pagina hebben we meer informatie zoals een salarisindicatie van een aantal populaire bijbanen.