Heb jij ook altijd een vochtige quichebodem? Zo voorkom je het

Heb jij ook altijd een vochtige quichebodem? Zo voorkom je het

26 oktober 2022 Uit Door admin

Een quiche is een populair gerecht, vooral in de koudere maanden van het jaar. Wanneer je zelf de keuken in gaat wil je natuurlijk een perfecte quiche op tafel zetten. Helaas is dit niet altijd het geval. Veel mensen halen teleurgesteld hun creatie uit de oven. De bodem is namelijk niet altijd zo knapperig als gewenst. Het resultaat is dan een quiche met een vochtige bodem. Dat is natuurlijk heel jammer, maar gelukkig erg gemakkelijk te voorkomen. In deze blog lees je hoe je een heerlijke quiche met een knapperige bodem kunt maken.

Waarom is de bodem van de quiche zompig?

Misschien heb jij het ook wel eens meegemaakt dat jouw quiche niet lekker knapperig was. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het is handig om te weten dat de vulling van de hartige taart vaak sneller gaar is dan de bodem. Daarnaast zitten er meestal veel groentes in een quiche. Uit sommige groentes komt er erg veel vocht; champignons en tomaten zijn hier goede voorbeelden van. Wanneer je de groentes niet goed laat uitlekken, kan dit een vochtige bodem veroorzaken.

Zorg voor koude en uitgelekte groentes

Wanneer je de groentes hebt gekookt in bijvoorbeeld keramische pannen, is het belangrijk dat je ze goed laat afkoelen. Sterker nog: de vulling moet koud zijn voordat je het in de vorm doet. Ook is het belangrijk dat je de vulling goed laat uitlekken voordat je de quiche maakt. Als de vulling nog steeds vochtig is, dan kun je altijd nog een beetje paneermeel op de bodem van de quiche strooien. Dit werkt absorberend en op die manier kun je voorkomen dat de bodem alsnog zompig wordt. 

Kies het juiste materiaal en bak blind

Wij willen je op het hart drukken om gebruik te maken van een metalen quichevorm. De reden is simpel: metalen bakvormen worden heter dan andere bakvormen. Ook wordt de hitte beter verspreid over de vorm, waardoor de hele quiche wordt voorzien van een knapperig randje. Zorg trouwens ook dat je het deeg niet te strak trekt. Als je dit wel doet, wordt de quiche ook minder knapperig. Een andere methode die jou gaat helpen is blind bakken. Misschien klinkt de term blind bakken een beetje gek, maar gelukkig is het niet zo ingewikkeld. Als je blind bakt, doe je eerst de lege bodem in de oven. Je laat de bodem ongeveer vijftien minuten op 180 graden in de oven staan. Wanneer je dit hebt gedaan, vul je de taart met de vulling. Daarna bak je de quiche zoals aangegeven. Nu is het tijd om al jouw nieuwe kennis in praktijk te brengen door zelf een quiche te maken. Kijk op deze website om allemaal lekkere recepten voor een hartige taart te ontdekken.