Hebben dApps een connectie met blockchains?

Hebben dApps een connectie met blockchains?

3 maart 2023 Uit Door admin

Op het internet draaien verschillende applicaties. Niet alleen Twitter en Gmail, maar ook applicaties als Uber. En de meeste van deze applicaties staan ​​op centrale servers. Ook worden deze applicaties beheerd door het bedrijf dat de richting van de apps bepaalt. Bij dApps werkt dit anders. Lees in dit artikel meer over dApps. 

Hoe werken dApps?

dApps staat voor gedecentraliseerde applicaties en zijn applicaties die zijn gebouwd op een blockchain-netwerk, zoals Ethereum, Binance Smart Chain of Polkadot. In tegenstelling tot traditionele applicaties, worden dApps niet gecontroleerd door een centrale autoriteit en zijn ze in plaats daarvan gedecentraliseerd. 

Benieuwd naar de crypto koers Cardano? Er zijn verschillende dApps beschikbaar die je kunt gebruiken om de crypto koersen te volgen. Deze dApps zijn meestal gebouwd op blockchain-netwerken die ook cryptomunten ondersteunen.

Welke soorten d’Apps zijn er?

  • Gedecentraliseerde financiën (DeFi)

Dit zijn dApps die financiële diensten aanbieden zonder de tussenkomst van financiële tussenpersonen, zoals banken of makelaars. DeFi dApps maken gebruik van slimme contracten om financiële transacties uit te voeren, zoals leningen, staking, handel, enz.

  • Gedecentraliseerde identiteitsverificatie (ID)

Dit type dApp maakt gebruik van blockchain-technologie om gebruikers een digitale identiteit te geven die is gekoppeld aan een blockchain-account. Deze identiteit is onveranderlijk en kan worden gebruikt om online identiteitsverificatie te vereenvoudigen.

  • Gedecentraliseerde marktplaatsen

Dit zijn dApps die het mogelijk maken voor gebruikers om peer-to-peer transacties uit te voeren zonder de tussenkomst van een centrale autoriteit. Voorbeelden hiervan zijn gedecentraliseerde marktplaatsen voor kunstwerken, vastgoed, of andere assets.

  • Gedecentraliseerde sociale netwerken

Dit zijn dApps die zijn ontworpen om te concurreren met traditionele sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Deze dApps gebruiken blockchain-technologie om gegevens te versleutelen en te beveiligen, terwijl ze tegelijkertijd meer controle geven aan gebruikers over hun gegevens.

  • Gedecentraliseerde nieuws 

Dit zijn dApps waarmee je de laatste nieuwsberichten en sociale media-updates over verschillende cryptomunten kunt volgen. Je kunt meldingen instellen voor specifiek nieuws crypto soorten en zelfs bepaalde woorden of zinnen filteren om alleen het nieuws te zien dat voor jou relevant is.

De connectie tussen dApps en blockchains

dApps hebben meestal een connectie met blockchains. In feite is de blockchain-technologie het fundament waarop de meeste dApps zijn gebouwd. Blockchains bieden de mogelijkheid om gegevens veilig en onveranderlijk op te slaan, zonder de noodzaak van een centrale autoriteit. Dit maakt het mogelijk om gedecentraliseerde applicaties te bouwen die transacties kunnen uitvoeren en gegevens kunnen opslaan zonder tussenkomst van een tussenpersoon.

In de meeste gevallen maken dApps gebruik van een blockchain als hun primaire gegevensopslag en transactiemedium. De applicatie communiceert met de blockchain door middel van slimme contracten, die in de programmeertaal van de blockchain zijn geschreven. Door deze slimme contracten kunnen dApps worden geprogrammeerd om op een bepaalde manier te functioneren, zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van betalingen of het opslaan van gegevens op de blockchain.